Svet
15 ogledov

IS lovke tudi v Ameriki?

Aretacija, Khan Rahami EPA
Ameriški preiskovalci nadaljujejo s preiskavo dogodkov v New Yorku in New Yerseyu. Prizadevajo si odgovoriti predvsem na vprašanje, ali je imel storilec po poreklu iz Afganistana pomočnike in ali se je radikaliziral v tujini.

Tožilstvo ameriške zvezne države New Jersey je 28-letnega afganistanskega priseljenca Ahmada Khana Rahamija po aretaciji obtožilo poskusa umora petih policistov, zaradi česar ga lahko držijo za zapahi, isto tožilstvo pa skupaj z newyorškim in zveznim pripravlja zajetno obtožnico zaradi bombnih napadov, poroča STA.

Ahmad Khan Rahami | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kot smo že poročali, 28-letnika so aretirali po dramatičnem obračunu s policijo. Ubežnika je naznanil lastnik bara v soseski. Zazdelo se mu je, da je bradati moški, ki je spal nasproti vhoda v njegov bar, podoben osumljencu, katerega fotografija se je bliskovito širila med Američani. V streljanju sta bila poškodovana dva policista in osumljenec.

Preiskovalci medtem preiskujejo ozadje napadov; čeprav uradno niso potrdili še nobene informacije, je CNN, ki se sklicuje na vire visko v policiji, objavil, da je 28-letnik v zadnjih letih pogosto potoval v Afganistan in Pakistan, v slednji državi se je med letoma 2013 in 2014 zadrževal več mesecev.

New York Times je objavil, da za zdaj preiskovalci ne razpolagajo z dokazi, da je Rahami prestal vojaško usposabljanje v tujini, vendar da FBI še naprej preiskuje, ali so bile njegova dejanja diktirana s strani Islamske države ali storjena pod vplivom katere druge teroristične organizacije.

Predstavniki Islamske države 28-letnega Rahamija sicer navajajo kot "vojščaka IS".

PREBERITE TUDI:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.