IS sestavlja vojsko revnih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Islamska država v svojem najmočnejšem oporišču izven Sirije in Iraka, v Libiji, sestavlja vojsko revnih, piše britanski Telegraph.
Oglej si celoten članek

V državi, ki je po padcu Moamerja Gadafija padla v hudo krizo zaradi bojev za politično prevlado, Islamska država uspeva pri rekrutiranju novih borcev, pri čemer se poslužuje metod, ki tudi Gadafiju niso bile tuje.

Džihadisti vsakemu novemu borcu, ki se jim pridruži, ponujajo tisoč dolarjev nagrade, pri čemer se osredotočajo na najrevnejši sloj prebivalstva. Begunci iz držav, ko so Čad, Mali in Sudan v enem dnevu pogosto ne zaslužijo več od enega dolarja, zato jim takšna nagrada predstavlja pravo malo bogastvo.

Mnogim od teh begucev Libija predstavlja le država na poti do željene Evrope, številni pa se pod pogoji, ki jim jih ponuja Islamska država, vendarle odločijo ostati v Libiji. Tamkajšnje oblasti, ki že tako ali tako v trenutnih razmerah ne kontrolirajo dobršnega dela države, so nemočne, da bi Islamski državi preprečile takšno ravnanje. Libijskemu delu IS se tako pridružuje vse več Afričanov, svoje oporišče imajo v Gadafijevem rojstnem mestu Sirtu.

Zaradi krepitve IS na tem območju je Libija že pred časom prosila za pomoč zahodne države.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • To se zgodi ko zahod ploska demokraciji, ko je pa novo demokracijo treba zavarovat pa ne da niti 1% sredstev …

  • 09:53 2. Februar 2016.

    Kaj pa storiti, ko se Demokracije sprevrže v povsem nekaj drugega ?

  • 09:32 2. Februar 2016.

    To se zgodi, ko vsiliš 'demokracijo'. Demokracija se mora razviti sama od sebe.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.