Svet
16 ogledov

IS sestavlja vojsko revnih

Islamska država Profimedias
Islamska država v svojem najmočnejšem oporišču izven Sirije in Iraka, v Libiji, sestavlja vojsko revnih, piše britanski Telegraph.

V državi, ki je po padcu Moamerja Gadafija padla v hudo krizo zaradi bojev za politično prevlado, Islamska država uspeva pri rekrutiranju novih borcev, pri čemer se poslužuje metod, ki tudi Gadafiju niso bile tuje.

Džihadisti vsakemu novemu borcu, ki se jim pridruži, ponujajo tisoč dolarjev nagrade, pri čemer se osredotočajo na najrevnejši sloj prebivalstva. Begunci iz držav, ko so Čad, Mali in Sudan v enem dnevu pogosto ne zaslužijo več od enega dolarja, zato jim takšna nagrada predstavlja pravo malo bogastvo.

Mnogim od teh begucev Libija predstavlja le država na poti do željene Evrope, številni pa se pod pogoji, ki jim jih ponuja Islamska država, vendarle odločijo ostati v Libiji. Tamkajšnje oblasti, ki že tako ali tako v trenutnih razmerah ne kontrolirajo dobršnega dela države, so nemočne, da bi Islamski državi preprečile takšno ravnanje. Libijskemu delu IS se tako pridružuje vse več Afričanov, svoje oporišče imajo v Gadafijevem rojstnem mestu Sirtu.

Zaradi krepitve IS na tem območju je Libija že pred časom prosila za pomoč zahodne države.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:23 02.februar 2016.

    To se zgodi ko zahod ploska demokraciji, ko je pa novo demokracijo treba zavarovat pa ne da niti 1% sredstev ki jih sicer namenja za vojsko. Namest tega samo nemo gledajo vsi ker noben ne želi vojaških žrtev. Vsi samo ...prikaži več držijo status quo da vladavina zla ne pride do predpražnika zahoda. Da bi pa dejansko hotel zahod pomagat novi pomoči potrebni demokratični državi...a-a to pa ne. Važn da vsak sam na svojo zadnjico gleda pa se širokousti. Sirija, Libija...Če bi šlo za napad na domačih tleh bi bil cel nato na nogah z kopensko vojsko..ker pa gre za vojno tam nekje pa noben noče zares pomagat. Samo svojo vest oprat in nič drugega.

  • vseimam 09:53 02.februar 2016.

    Kaj pa storiti, ko se Demokracije sprevrže v povsem nekaj drugega ?

  • puys 09:32 02.februar 2016.

    To se zgodi, ko vsiliš 'demokracijo'. Demokracija se mora razviti sama od sebe.