Islamska država zagrozila z novimi napadi

Foto: EPA
Foto: EPA
Prikazali so zemljevid, kjer so njihovi cilji do leta 2020. Medtem članice zveze Nato razpravljajo o uporabi radarskih letal.
Oglej si celoten članek

Islamska država (IS) je v svojem zadnjem propagandnem posnetku zagrozila z napadi na Španijo. “Našo zemljo bomo odvzeli vsiljivcem,” sporočajo.

Prikazali so tudi zemljevid, ki prikazuje, katera obnočja želi IS prevzeti do leta 2020. V tem območju je Španija, velik del Azije in Afrike. Posnetek prikazuje starodavni zemljevid iberskega polotoka, ki se počasi obarva v rdečo, piše Daily Express. To naj bi kazalo na to, kako želijo razširiti svoje ozemlje. V Španiji so vladali muslimani od leta 711 vse do leta 1492.

Pridružili IS 

Novembra so v Španiji že aretirali tri moške iz Maroka, ki naj bi načrtovali teroristični napad v Madridu.

Zadnji smrtonosni napad v Španiji s strani muslimanov je bil sicer leta 2004, ko je bilo v seriji bombnih napadov ubitih 191 ljudi. Špoanske oblasti se sicer bojijo, da je več kot sto ljudi iz Španije odpotovalo, da bi se pridružili IS v Siriji in Iraku.

O uporabi letal 

Članice zveze Nato pa medtem razpravljajo o decembrski zahtevi ZDA po uporabi radarskih letal tipa awacs v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS), je v četrtek potrdila tiskovna predstavnica Nata.

Nato kot organizacija doslej ni sodelovala v konfliktu v Siriji, čeprav vse članice tako ali drugače sodelujejo v mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA, v kateri naj bi bilo sicer več kot 60 držav.

Letala awacs, ki lahko izsledijo in identificirajo več kot 400 kilometrov oddaljena letala, lahko služijo kot leteča poveljstva, ki vzpostavljajo povezave z ostalimi letali in usklajujejo letalske napade koalicije.

16 radarskih letal, ki niso oborožena, je sicer nameščenih v nemškem Geilenkirchnu pri Aachnu, Nato pa se je pred tedni po prošnji Ankare odločil, da jih bo nekaj premestil v Turčijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.