Svet
16 ogledov

Islamska država zagrozila z novimi napadi

Aretacija v Španiji EPA
Prikazali so zemljevid, kjer so njihovi cilji do leta 2020. Medtem članice zveze Nato razpravljajo o uporabi radarskih letal.

Islamska država (IS) je v svojem zadnjem propagandnem posnetku zagrozila z napadi na Španijo. “Našo zemljo bomo odvzeli vsiljivcem,” sporočajo.

Prikazali so tudi zemljevid, ki prikazuje, katera obnočja želi IS prevzeti do leta 2020. V tem območju je Španija, velik del Azije in Afrike. Posnetek prikazuje starodavni zemljevid iberskega polotoka, ki se počasi obarva v rdečo, piše Daily Express. To naj bi kazalo na to, kako želijo razširiti svoje ozemlje. V Španiji so vladali muslimani od leta 711 vse do leta 1492.

Pridružili IS 

Novembra so v Španiji že aretirali tri moške iz Maroka, ki naj bi načrtovali teroristični napad v Madridu.

Zadnji smrtonosni napad v Španiji s strani muslimanov je bil sicer leta 2004, ko je bilo v seriji bombnih napadov ubitih 191 ljudi. Špoanske oblasti se sicer bojijo, da je več kot sto ljudi iz Španije odpotovalo, da bi se pridružili IS v Siriji in Iraku.

O uporabi letal 

Članice zveze Nato pa medtem razpravljajo o decembrski zahtevi ZDA po uporabi radarskih letal tipa awacs v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS), je v četrtek potrdila tiskovna predstavnica Nata.

Nato kot organizacija doslej ni sodelovala v konfliktu v Siriji, čeprav vse članice tako ali drugače sodelujejo v mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA, v kateri naj bi bilo sicer več kot 60 držav.

Letala awacs, ki lahko izsledijo in identificirajo več kot 400 kilometrov oddaljena letala, lahko služijo kot leteča poveljstva, ki vzpostavljajo povezave z ostalimi letali in usklajujejo letalske napade koalicije.

16 radarskih letal, ki niso oborožena, je sicer nameščenih v nemškem Geilenkirchnu pri Aachnu, Nato pa se je pred tedni po prošnji Ankare odločil, da jih bo nekaj premestil v Turčijo.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:20 24.januar 2016.

    Ja pa kaj pol? Sej do zdej so že vsaj 3 različne zemljevide objavil kaj naj bi nekoč bilo njihovo. Vi jih pa še zmer resno jemljete.