Izpad elektrike v poškodovani nuklearki

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Temperatura narašča, v štirih dneh bi lahko dosegla kritično vrednost.
Oglej si celoten članek

V japonski jedrski elektrarni Fukušima, ki jo je pred dvema letoma poškodoval cunami, je prišlo do izpada električnega napajanja. Kot je potrdil upravljalec elektrarne Tepco, je oprema v bazenih za hlajenje jedrskega goriva brez napajanja že od ponedeljka zvečer po lokalnem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hlajenje goriva je sicer nujno, da v elektrarni ne bi prišlo do nenadzorovanih jedrskih reakcij, kljub temu pa v Tepcu zatrjujejo, da zaenkrat neposredne nevarnosti ni.

Temperatura v bazenih z gorivom namreč ostaja precej pod varnostno mejo 65 stopinj Celzija, čeprav narašča za med 0,3 in 0,4 stopinje na uro.

Če električno napajanje ne bo vzpostavljeno, bi voda v bazenu četrtega reaktorja v prihodnjih štirih dneh dosegla 65 stopinj, medtem ko naj bi se v ostalih reaktorjih to zgodilo precej kasneje.

V Tepcu napovedujejo, da bodo dotlej skušali težave odpraviti. Zakaj je zmanjkalo elektrike, sicer še niso ugotovili.

V jedrski elektrarni Fukušima so po potresu in cunamiju 11. marca 2011 nastale poškodbe treh od šestih reaktorjev, ki so bile prav posledica nedelovanja hladilnega sistema.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.