Svet
12 ogledov

Izpad elektrike v poškodovani nuklearki

Jedrska elektrarna Fukušima Reuters
Temperatura narašča, v štirih dneh bi lahko dosegla kritično vrednost.

V japonski jedrski elektrarni Fukušima, ki jo je pred dvema letoma poškodoval cunami, je prišlo do izpada električnega napajanja. Kot je potrdil upravljalec elektrarne Tepco, je oprema v bazenih za hlajenje jedrskega goriva brez napajanja že od ponedeljka zvečer po lokalnem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hlajenje goriva je sicer nujno, da v elektrarni ne bi prišlo do nenadzorovanih jedrskih reakcij, kljub temu pa v Tepcu zatrjujejo, da zaenkrat neposredne nevarnosti ni.

Temperatura v bazenih z gorivom namreč ostaja precej pod varnostno mejo 65 stopinj Celzija, čeprav narašča za med 0,3 in 0,4 stopinje na uro.

Če električno napajanje ne bo vzpostavljeno, bi voda v bazenu četrtega reaktorja v prihodnjih štirih dneh dosegla 65 stopinj, medtem ko naj bi se v ostalih reaktorjih to zgodilo precej kasneje.

V Tepcu napovedujejo, da bodo dotlej skušali težave odpraviti. Zakaj je zmanjkalo elektrike, sicer še niso ugotovili.

V jedrski elektrarni Fukušima so po potresu in cunamiju 11. marca 2011 nastale poškodbe treh od šestih reaktorjev, ki so bile prav posledica nedelovanja hladilnega sistema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.