Izpustili so ga iz Guantanama, zdaj se je pridružil Islamski državi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Domnevni terorist, ki so ga izpustili iz zapora v Guantanamu, Britanci pa so mu – ker je bil zaprt brez obsodbe – plačali 1,35 milijona evrov odškodnine, je zbežal v Sirijo, kjer naj bi se pridružil borcem Islamske države, poročajo britanski mediji.
Oglej si celoten članek

Jamal al-Harith, ki se je pred spreobrnitvijo v muslimansko vero imenoval Ronald Fiddler, naj bi v Sirijo odpotoval pred letom in pol, poroča britanska TV Channel 4. 

Poslanec Keith Vaz je dejal, da bo od notranje ministrice Therese May zahteval pojasnila. 

"Če so predstavniki vlade to vedeli ali ne, bomo še izvedeli. Je pa ravnanje al-Haritha skrajno nenavadno, glede na zagotovila, ki jih je dala britanska vlada in ostali vpleteni, ko so zahtevali, da se ga izpusti iz Guantanama. To moramo razčistiti," poudarja Vaz. 

Foto: EPA Taborišče Guantanamo na Kubi.

V Afganistanu so ga zajeli Američani


Al-Haritha so v zapor na Kubi prepeljali leta 2002 potem, ko so ga v Afganistanu zajeli ameriški vojaki.

Ameriške oblasti so sumile, da je bil vpleten v načrtovanje terorističnih napadov v ZDA. Ker so domnevali, da je borec Al Kajde se je znašel pri vrhu seznama nevarnih oseb.

Po pritiskih britanske vlade, ki jo je takrat vodil Tony Blair, so Američani leta 2004 al Haritha izpustili.

Po vrnitvi v Veliko Britanijo je od vlade zahteval 1,35 milijonsko odškodnino, češ da so britanski agenti vedeli, da je v Guantanamu zaprt po nedolžnem. Daily Mail piše, da je odškodnino tudi prejel.

Ko je Britancem uspelo prepričati ameriške kolege, da so ga iz zapora izpustili, je takratni notranji minister David Blunkett dejal: "Prepričan sem, da nihče, ki se je vrnil, ne bo predstavljal grožnje za varnost Britancev."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • mph
    21:57 11. Oktober 2015.

    Ko gre za potrjene teroriste, bi jim trebalo najprej pobrat vse človekove pravice, ker nimajo dosti skupnega s človeškim rodom, …

  • 20:28 11. Oktober 2015.

    Zablokirat račun in ko se ga ujame takoj ustrelit !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.