Svet
15 ogledov

Izpustili so ga iz Guantanama, zdaj se je pridružil Islamski državi

guantanamo, zaporniki Žurnal24 main
Domnevni terorist, ki so ga izpustili iz zapora v Guantanamu, Britanci pa so mu – ker je bil zaprt brez obsodbe – plačali 1,35 milijona evrov odškodnine, je zbežal v Sirijo, kjer naj bi se pridružil borcem Islamske države, poročajo britanski mediji.

Jamal al-Harith, ki se je pred spreobrnitvijo v muslimansko vero imenoval Ronald Fiddler, naj bi v Sirijo odpotoval pred letom in pol, poroča britanska TV Channel 4. 

Poslanec Keith Vaz je dejal, da bo od notranje ministrice Therese May zahteval pojasnila. 

"Če so predstavniki vlade to vedeli ali ne, bomo še izvedeli. Je pa ravnanje al-Haritha skrajno nenavadno, glede na zagotovila, ki jih je dala britanska vlada in ostali vpleteni, ko so zahtevali, da se ga izpusti iz Guantanama. To moramo razčistiti," poudarja Vaz. 

Taborišče Guantanamo na Kubi. | Avtor: EPA EPA

V Afganistanu so ga zajeli Američani


Al-Haritha so v zapor na Kubi prepeljali leta 2002 potem, ko so ga v Afganistanu zajeli ameriški vojaki.

Ameriške oblasti so sumile, da je bil vpleten v načrtovanje terorističnih napadov v ZDA. Ker so domnevali, da je borec Al Kajde se je znašel pri vrhu seznama nevarnih oseb.

Po pritiskih britanske vlade, ki jo je takrat vodil Tony Blair, so Američani leta 2004 al Haritha izpustili.

Po vrnitvi v Veliko Britanijo je od vlade zahteval 1,35 milijonsko odškodnino, češ da so britanski agenti vedeli, da je v Guantanamu zaprt po nedolžnem. Daily Mail piše, da je odškodnino tudi prejel.

Ko je Britancem uspelo prepričati ameriške kolege, da so ga iz zapora izpustili, je takratni notranji minister David Blunkett dejal: "Prepričan sem, da nihče, ki se je vrnil, ne bo predstavljal grožnje za varnost Britancev."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mph 21:57 11.oktober 2015.

    Ko gre za potrjene teroriste, bi jim trebalo najprej pobrat vse človekove pravice, ker nimajo dosti skupnega s človeškim rodom, razen nekoliko zunanjosti, potem pa pustit domišlji izpraševalcev kako bodo prišli do koristnih informacij. Kot že neštetokrat se je izkazalo, ...prikaži več da tem noremu civiliziranemu svetu sploh ni jasno, da se ne moreš boriti proti takšnim monstrumom ala IS s civiliziranimi pravili. Seveda pa to ne odreši krivde imperialiste in zločinski kapitalizem, ki bi moral končati v deklaraciji ob boku nacizmu, religiji, .... Pa so tako nekako uspeli katolibani in neoliberalci stlačiti tja komunizem.

  • Žurnalček 20:28 11.oktober 2015.

    Zablokirat račun in ko se ga ujame takoj ustrelit !