Izrael JAR ponujal jedrske konice

Foto: Žurnal24 Izrael bo težko zanikal, da nima jedrskih zmožnosti.
Tajni dokumenti razkrivajo, da je leta 1975 Izrael Južnoafriški republiki (JAR) ponujal jedrsko orožje.
Oglej si celoten članek

Zapisnik skrivnega sestanka med obrambnima ministroma JAR in Izraela PW Botho in Šimonom Perezom (trenutnim izraelskim predsednikom) kaže, da je Perez svojemu kolegu ponudil jedrske konice v treh velikostih, piše Guardian.

Zapisnik sestanka je v svoji knjigi Neizrečeno zavezništvo: izraelsko skrivno zavezništvo z Južnoafriško republiko (The Unspoken Alliance: Israel's secret alliance with apartheid South Africa) razkril ameriški akademik Sasha Polakow-Suransky. Izraelske oblasti so sicer poskusile preprečiti oblastem v JAR, da bi z dokumenta umaknile oznako zaupno, a neuspešno.

Neresnično in brez osnove

Peresova predstavnica za stike z javnostmi je poročilo označila za brez osnove ter zanikala, da bi med državama kadarkoli prišlo do pogajanj. Pristnosti dokumentov pa ni želela komentirati.

Na koncu ostali brez
Ti razkrivajo, da je bil na sestanku prisoten tudi eden izmed južnoafriških poveljnikov RF Armstrong. Ta je na dan sestanka sestavil zapisnik, v katerem navaja prednosti nakupa raket tipa Jericho, a le če bi imele jedrske zmožnosti.

Dva meseca kasneje sta se v Zürichu sestala Botha in Perez, kjer je Botha izrazil zanimanje za nakup omejenih količin jedrskih konic, Perez pa mu jih je ponudil v treh različnih velikostih. Botha je delno zaradi stroškov nakup na koncu opustil, odobriti pa bi ga moral še premier, kar pa je bilo vprašljivo.

Rdečica Izraela
Razkritje sestanka je za Izrael zelo nerodno, saj do zdaj še niso uradno razkrili, ali imajo jedrske zmožnosti ali ne. Ta teden se v New Yorku začne tudi nov krog dogovarjanj o neširjenju jedrskega orožja, kjer bo odkritje spodkopalo prizadevanja Izraela, da bi pokazal, da, v primeru da ima jedrsko orožje, tega ne bi izrabljal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.