Svet
5 ogledov

Izrael JAR ponujal jedrske konice

Izrael bo težko zanikal, da nima jedrskih zmožnosti. Žurnal24 main
Tajni dokumenti razkrivajo, da je leta 1975 Izrael Južnoafriški republiki (JAR) ponujal jedrsko orožje.

Zapisnik skrivnega sestanka med obrambnima ministroma JAR in Izraela PW Botho in Šimonom Perezom (trenutnim izraelskim predsednikom) kaže, da je Perez svojemu kolegu ponudil jedrske konice v treh velikostih, piše Guardian.

Zapisnik sestanka je v svoji knjigi Neizrečeno zavezništvo: izraelsko skrivno zavezništvo z Južnoafriško republiko (The Unspoken Alliance: Israel's secret alliance with apartheid South Africa) razkril ameriški akademik Sasha Polakow-Suransky. Izraelske oblasti so sicer poskusile preprečiti oblastem v JAR, da bi z dokumenta umaknile oznako zaupno, a neuspešno.

Neresnično in brez osnove

Peresova predstavnica za stike z javnostmi je poročilo označila za brez osnove ter zanikala, da bi med državama kadarkoli prišlo do pogajanj. Pristnosti dokumentov pa ni želela komentirati.

Na koncu ostali brez
Ti razkrivajo, da je bil na sestanku prisoten tudi eden izmed južnoafriških poveljnikov RF Armstrong. Ta je na dan sestanka sestavil zapisnik, v katerem navaja prednosti nakupa raket tipa Jericho, a le če bi imele jedrske zmožnosti.

Dva meseca kasneje sta se v Zürichu sestala Botha in Perez, kjer je Botha izrazil zanimanje za nakup omejenih količin jedrskih konic, Perez pa mu jih je ponudil v treh različnih velikostih. Botha je delno zaradi stroškov nakup na koncu opustil, odobriti pa bi ga moral še premier, kar pa je bilo vprašljivo.

Rdečica Izraela
Razkritje sestanka je za Izrael zelo nerodno, saj do zdaj še niso uradno razkrili, ali imajo jedrske zmožnosti ali ne. Ta teden se v New Yorku začne tudi nov krog dogovarjanj o neširjenju jedrskega orožja, kjer bo odkritje spodkopalo prizadevanja Izraela, da bi pokazal, da, v primeru da ima jedrsko orožje, tega ne bi izrabljal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.