Izredne razmere tudi v Gvineji

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Zaradi ebole izredne razmere razglasili tudi v zahodnoafriški državi Gvineja.
Oglej si celoten članek

Izredne razmere so pred tem razglasili v Sierri Leone, Liberiji in Nigeriji. V Gvineji je smrtonosni virus do zdaj zahteval 377 smrtnih žrtev, skupno je umrlo 1069 ljudi, okuženih je že skoraj 2000 ljudi.

Paketi eksperimentalnih zdravil

Kanadski minister za zdravje Rona Ambrose je medtem sporočil, da bo Kanada preko Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) najbolj prizadetim afriškim državam dobavila od 800 do 1000 doz eksperimentalnega cepiva VSV-EBOV proti eboli, ki je pokazalo dobre rezultate pri testiranju na živalih, a ni bilo še nikoli testirano na ljudeh.

Za to so se odločili po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v torek sporočila, da je uporaba eksperimentalnih zdravil in cepiv pri bolnikih, okuženih s smrtonosnim virusom ebole, etična.

Prizadete države prav tako pričakujejo pošiljko do 1000 doz eksperimentalnega zdravila ZMapp iz ZDA, ki je dvignilo upanje, da bodo lahko z njim rešili stotine okuženih s to boleznijo.

Naslednja na vrsti Kenija?

WHO je medtem v sredo Kenijo označila kot državo z visokim tveganjem za širjenje ebole. V to državo na vzhodu Afrike bi virus lahko prišel zlasti zaradi številnih letal iz zahodne Afrike, ki pristajajo v Nairobiju, opozarja WHO. Iz Nigerije danes poročajo o četrti smrtni žrtvi ebole, še šest ljudi je okuženih.

Na zahodu Afrike je bilo sicer odpovedanih več letalskih poletov. S ciljem omejiti širjenje okužb je Gambija odpovedala vse lete iz Gvineje, Liberije in Sierre Leone.

Slonokoščena obala je medtem blokirala dostop ladjam iz Liberije, Gvineje, Sierre Leone in Nigerije. Zaradi tega ukrepa bo najbolj prizadeta Liberija, saj je Slonokoščena obala glavna tranzitna točka za to državo. V Monrovii se zato bojijo pomanjkanja hrane in goriva.





Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.