Janša o rasti cen. "Morda ne bo deset vrst rogljičkov na mizi, a ..."

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Janša se je ob prihodu na neformalni vrh EU odzval na rast cen hrane.
Oglej si celoten članek

Pri tem je treba vedeti, da je Evropska unija s skupno kmetijsko politiko po zadnjih podatkih zagotovila več kot 80-odstotno evropsko samozadostnost, kar pomeni, da mogoče lahko česa zmanjka, a lačni ne bomo, je dejal premier.

Premier Janez Janša se je na neformalnem vrhu Evropske unije v Versaillesu v odziv na rastoče cene hrane. Po njegovih besedah je rast cen hrane delno posledica vojne, delno pa rasti cen energentov, ki se je dogajala že pred rusko agresijo na Ukrajino.

Tudi Slovenija se je po njegovih navedbah v zadnjem času zelo potrudila v tej smeri in ima v blagovnih rezervah zaloge za te turbulentne čase. "Mogoče ne bo ravno desetih vrst rogljičkov na mizi, vendar ne bomo lačni," je zatrdil.

Je pa rast cen hrane po njegovih besedah opozorilo, da ne bo vedno sijalo sonce, da je treba kmetijstvu nameniti ustrezno pozornost ter da je treba računati tudi na čase, ko ni mogoče uvažati in ko je tisto, kar se pridela doma, tudi tisto, kar je na razpolago.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer prav danes opozoril, da bi lahko sankcije, ki so jih zaradi invazije na Ukrajino proti Rusiji uvedle zahodne države, povzročile močan dvig globalnih cen hrane.

"Rusija in Belorusija sodita med največje dobavitelje mineralnih gnojil. Če bodo še naprej povzročali težave za financiranje in dostavo naših dobrin, bodo cene narasle in to bo vplivalo tudi na končni proizvod, prehranske izdelke," je po poročanju tujih agencij na srečanju z rusko vlado povedal Putin.

Slovenija Cene na borzi podirajo rekorde, draži tudi Gen-I

dezurni@zurnal24.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 33

  • 12:56 13. Marec 2022.

    У словенців є десять видів круасанів ?

  • 09:27 12. Marec 2022.

    skrajni cinizem in ponižujoč odnos do naroda, ki mu vlada ... res nerpimerne izjave, ... pa ne vem od kod …

  • 09:16 12. Marec 2022.

    Pravi vedeževalka Janši , da bo nekoč umrl na največji Slovenski praznik . Janeza pa je zanimalo kateri je tisti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.