Pod streho > Varčna hiša
13842 ogledov

Cene na borzi podirajo rekorde, draži tudi Gen-I

Borza Profimedias
Gen-I je konec februarja podražil zemeljski plin za nove gospodinjske odjemalce in to kar za 85 odstotkov. Cena na nizozemski borzi dosegla rekordnih 335 evrov za kilovatno uro.

Gen-i je 25. februarja objavil nov cenik zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce. Ceno kilovatne ure tega energenta je povišal iz 0,02695 evra na 0,0499 evra, kar je 85-odstotna podražitev. 

Znesek na položnici bo višji za približno 45 odstotkov. Nov odjemalec, ki pozimi za ogrevanje prostorov in sanitarne vode ter kuhanje porabi približno 1850 kWh na mesec, bo po novem ceniku plačal 165 evrov, obstoječi odjemalec z enako porabo pa plača 113 evrov. 

Nova cena le za nove odjemalce

Nova cena namreč velja le za tiste, ki so oziroma bodo pogodbo o dobavi zemeljskega plina z dobaviteljem sklenili od omenjenega datuma dalje. Za obstoječe odjemalce velja stara cena zemeljskega plina. 

Gen-I tako izpolnjuje zavezo, da cene zemeljskega plina do junija letos ne bo povišal, vendar to velja le za obstoječe odjemalce. Cena električne energije, za katero so se v podjetju prav tako zavezali, da se do junija ne bo povišala, za zdaj za obstoječe in nove odjemalce ostaja enaka.

Vse več dobaviteljev ima dvojne cenike

Kot smo že poročali, so se za podoben ukrep, torej dvig cene zemeljskega plina le za nove odjemalce, odločili tudi že v podjetju Istrabez plini in Plinarni Maribor.  pa so se odločili, da oblikujejo dvojne cenike in sicer nižje cene veljajo za obstoječe uporabnike, bistveno višje pa za nove odjemalce. Pri obeh je cena za nove odjemalce višja za 67 odstotkov  in znaša  0,09499 evra/kWh. 

Novice: Gazprom še dodatno zapira pipico - Stroški plin Cene ogrevanja Pod streho Nore podražitve zemeljskega plina in spet višje položnice

Na Vrhniki bodo plin nehali dobavljati

V podjetju E.ON cen zemeljskega plina od oktobra niso veliko zvišali, vendar pa kot smo izvedeli, novih odjemalcev trenutno sploh ne sprejemajo.

V Komunalnem podjetju Vrhnika, kjer so ceno zemeljskega plina od oktobra lani do zdaj povišali za 139 odstotkov in znaša 0,095 evra/kWh, pa so te dni odjemalce pozvali, naj si čim prej najdejo novega dobavitelja, saj bodo energent dobavljali le še do konca letošnjega leta.

Zadnje dni cena nad 200 evrov za kilovatno uro

Cena zemeljskega plina na referenčni nizozemski borzi za zakup za prihodnji mesec v zadnjem tednu niha iz uro v uro in podira rekorde. Najprej je 3. marca presegla rekord lanskega decembra (180 evrov/kWh) in se ustavila pri 185 evrih za kilovatno uro. Potem pa so sledila skokovita povišanja. Včeraj zjutraj je dosegla neverjetnih 335 evrov in sredi dopoldneva padla na 245 evrov. Nad 200 evri je že vse od 4. marca. 

Januarja so se cene kilovatne ure zemeljskega plina na nizozemski borzi gibale med 70 in 90 evri, v zadnjem tednu pa jih je v nebo pognala vojna v Ukrajini.  

severni tok plinovod Ruski plin Svet Cene v nebo, scenarij je za EU lahko katastrofalen
Komentarjev 7
  • Bojan Lavrencic 13:09 08.marec 2022.

    In to je sele zacetek podrazitev vsega...bomo krepko obcutili posedice butalskih odlocitev nase in EU politike. Bo pa zato amerika zasluzila in to je tudi bil namen ameriskega vmesavanja

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 09:17 08.marec 2022.

    Ja nič, bomo malo manj kurili, mogoče pozimi ne bomo v kratkih rokavih po stanovanjih skakali, malo omejili pri hrani, saj smo generalno gledano, itak večina prekomerno prehranjeni. In ker bo crknila potrošnja, bo crknilo gospodarstvo,..., potem bomo razvajeni kot ...prikaži več smo, res v riti. Takrat se bo pa videlo kdo je iz kakšnega testa. In takrat se bo začel graditi nov svet. Utopija?

  • rd2dmk2 08:51 08.marec 2022.

    no ja počasi se bo pokazal kaj je smisel podražitev.. monopolizacija.. 2 leti nazaj so plačeval, če si hotel vzeti nafto, sedaj pa tole. je svetovono gospodarstvo res v takem zagonu ? ima svet res tako strasno zimo da pokajo ...prikaži večo šipe in je treba kurit kot v peklu ? zgleda da ne. in pri vsej globalni krizi, in problemom z okoljem pa v Oslu noč in dan že desetletja gori olimpijski ogenj. mislim to je samo simbol, kako še nič nam ni jasno.