Pod streho > Varčna hiša
7830 ogledov

Nore podražitve zemeljskega plina in spet višje položnice

Novice: Gazprom še dodatno zapira pipico - Stroški plin Profimedia
Medtem ko nekateri dobavitelji zemeljskega plina sploh niso podražili, pa so drugi cene dvignili tudi za 160 odstotkov. Napovedujejo še nove podražitve.

Potem ko so cene zemeljskega plina decembra lani na borzah dosegle vrhunec, je v prvih mesecih letos nekoliko padla. Kljub temu pa je borzna cena v povprečju za 300 odstotkov višja, kot je bila januarja 2021. Trenutne borzne cene zemeljskega plina so od 70 do 80 evrov za megavatno uro. 

Tako visoke cene nekatere dobavitelje silijo v ponovne dvige cen za končne odjemalce, gospodinjstva. Že jeseni so nekateri dobavitelji, Petrol, Energetika Ljubljana in Plinarna Maribor, prvič zvišali cene zemeljskega plina. V naslednjih mesecih so z višjimi cenami sledili drugi dobavitelji, nekateri že drugič. Zdaj v Petrolu, Energetiki Ljubljana in ECE napovedujejo nove podražitve. 

Na drugi strani pa so dobavitelji, ki od oktobra, ko se je začela ogrevalna sezona, cene zemeljskega plina niso zvišali. To so Adriaplin, Elektro energija, Gen-i in Komunalno podjetje Velenje. Med njimi so se le v Gen-i zavezali, da cen zemeljskega plina ne bodo dvignili vaj do junija, pri drugih pa obstoječe cene veljajo do preklica, kar pomeni, da ni zagotovila, da jih v prihodnjih mesecih ne bodo povišali. 

Razlika v ceni več kot 300 odstotkov

Tako so trenutne cene zemeljskega plina za gospodinjstva izjemno različne. Najvišja (Energija plus) je za 327 odstotkov višja od najnižjih (Jeko-In Jesenice in Gen-I). Pregledali smo trenutno veljavne cenike in jih primerjali s cenami, ki so veljale oktobra lani. 

 | Avtor:
Cena je trenutno najnižja pri Jeko-In Jesenice, ki z zemeljskim plinom oskrbuje gospodinjstva na Jesenicah, sledijo pa cene pri Gen-I, Elektro energiji in Petrolu, kljub temu, da so zadnji od jeseni cene že dvignili. 

Nov val podražitev

Opozoriti pa je treba, da bo Petrol cene dvignil 1. aprila in sicer za 36,4 odstotka na 0,04195 evra/kWh, v primerjavi z oktobrsko bo cena tako višja za 53,2 odstotka. Takrat bodo ceno povišali tudi v Energetiki Ljubljana. Plin bo dražji za dodatnih 21,6 odstotka (0,0485 evra/kWh), od oktobra pa se bo pri tem dobavitelju podražil že za 80 odstotkov. 

Še prej bodo cene zemeljskega plina dvignil dobavitelj ECE. Trenutno ceno, ki je 50 odstotkov višja od oktobrske, bodo že 1. marca povišali še za dodatnih 74 odstotkov na 0,06995 evra/kWh. Cena pri tem dobavitelju bo tako marca za 162,5 odstotka višja kot je bila oktobra lani. 

petrol podražitev Pod streho Primite se za denarnice: Petrol bo znova dražil

Za precej več kot 100 odstotkov so od oktobra dvignili še v Enos, Energetiki Celje, JP komunali Sevnica in JP KP Vrhnika. 

Višje cene za nove odjemalce

Nekateri dobavitelji pa so ubrali drugo pot. V podjetju E.ON cen zemeljskega plina od oktobra niso veliko zvišali, vendar pa kot smo izvedeli, novih odjemalcev trenutno sploh ne sprejemajo. V Istrabez plini in Plinarni Maribor pa so se odločili, da oblikujejo dvojne cenike in sicer nižje cene veljajo za obstoječe uporabnike, bistveno višje pa za nove odjemalce. Za te je cena za 66,7 odstotka višja od cene za obstoječe odjemalce in znaša 0,09499 evra/kWh.  

Podražitve se nanašajo na cene energenta, zato na končni znesek na položnici ne bodo vplivale v enakem odstotku. Na računu za zemeljski plin so namreč še znesek za trošarino, ekološko taksa (CO2), prispevek OVE in SPTE ter DDV. 

V Energetiki Ljubljana so tako izračunali, da bo nekaj več kot 20-odstotna podražitev zemeljskega plina, položnico povprečnega odjemalca v 70 kvadratnih metrov velikem stanovanju povišala za približno šest evrov oziroma za 12 odstotkov, na 55 evrov, in položnico odjemalca v 200 kvadratnih metrov veliki hiši za 16 evrov oziroma 14 odstotkov, na približno 131 evrov.

Novice: Gazprom še dodatno zapira pipico - Stroški plin Ogrevanje Pod streho Cene plina podirajo rekorde, najbolj na udaru ta gospodinjstva

Izračunali smo, koliko bo višja položnica, če je dobavitelj ceno zemeljskega plina povišal za 160 odstotkov. Položnica v 70 kvadratnnih metrov velikem stanovanju, v katerem živijo štirje, plin pa uporabljajo za kuhanje, ogrevanje prostorov in sanitarne vode, bo višja za dobrih 78 odstotkov. Zvišala se bo iz približno 47 na 84 evrov na mesec. 

V hiši, veliki 200 m2, pa bo položnica višja za približno 87 odstotkov, znesek se bo pvišal iz približno 122 na 228 evrov. V obeh primerih smo upoštevali povprečni mesečni znesek, če bi bila poraba enaka vseh 12 mesecev. V primeru, ko se obračuni delajo po konkretni mesečni porabi, pa bodo zimske položnice še bistveno višje, saj odjemalci bistveni del letne količine zemeljskega plina porabijo pozimi, v ogrevalni sezoni, zato so takrat položnice tudi najvišje. 

 

Komentarjev 7
  • igorgeus 18:42 27.februar 2022.

    Nimate pravih podatkov ocitno. Plinarna je decembra 2021 poslala dopis, da bo cena zemeljskega plina od 1. decembra 2021: 0,07412 €/kWh in od 1. januarja 2022: 0,07668 €/kWh.

  • Simon78 18:22 22.februar 2022.

    Novinar super članek, sama preverjena dejstva. Adriaplin da ni podražil plina? Variabilni del od oktobra do januarja dražji več kot 100 %. Če pišete takšne nebuloze in se greste nek kodeks, članek vsaj označite kot oglas za določena podjetja in ...prikaži večn ne zavajajte ljudi.

  • marko345 10:24 22.februar 2022.

    Bomo pa na drva ogrevali .