Pod streho > Varčna hiša
72629 ogledov

Primite se za denarnice: Petrol bo znova dražil

petrol Saša Despot
Petrol v tem tednu ne bo spreminjal cen naftnih derivatov, kupci bodo deležni polnega učinka znižanja trošarin države. Bo pa Petrol po zakonski izenačitvi vseh gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina zaradi zakupa dodatnih količin učinek višjih cen prerazporedil med vse svoje gospodinjske odjemalce. Podražitev zanje se obeta z aprilom.

Glede napovedane poenotene obravnave gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina so v Petrolu v današnjem sporočilu za javnost navedli, da bodo svoje končne odjemalce v večstanovanjskih objektih s skupno kotlovnico, ki so se doslej razvrščali v poslovni odjem, prekvalificirali v gospodinjski odjem, ko se bo uveljavil vladni predlog zakona o tem.

Učinek bodo razporedili med vse svoje gospodinjske odjemalce

Vendar pa ta ukrep pomeni, da bodo ti novi gospodinjski odjemalci od datuma, ki ga bo določila sprememba zakona, prejeli položnice skladno z obstoječim cenikom družbe Petrol za gospodinjske odjemalce. Poleg tega pomeni, da mora Petrol po aktualnih tržnih pogojih zakupiti nove, pred tem nepredvidene količine plina za novo pridobljene gospodinjske odjemalce, glede na trenutne razmere pa bo ta nakup opravljen po relativno visokih cenah, so opozorili.

"Učinek bo družba Petrol prerazporedila med vse svoje gospodinjske odjemalce in s tem minimizirala učinek za posameznega odjemalca. Podražitev bo predvidoma stopila v veljavo z aprilom. Glede na to, da je podražitev predvidena po izteku zimske sezone, bo predvideno breme višjih cen zaradi manjše porabe energenta za gospodinjske odjemalce toliko nižje," so poudarili.

Kako bo s cenami pogonskih goriv?

V Petrolu so glede ukrepa države, vezanega na znižanje trošarin za energente, zagotovili, da bodo "kupci v tem tednu glede na sprejeti vladni ukrep deležni polnega učinka znižanja trošarin". Je pa treba upoštevati, da znotraj cene goriva poleg trošarin in davkov ter marže glavni delež predstavlja cena surovine: "Zato bomo v prihodnje cene še naprej prilagajali glede na gibanje cen goriv na svetovnem trgu."

Na to so opozorili tudi v OMV Slovenija in Mol Slovenija. Sprememba trošarin se bo skladno z uredbo odrazila v spremembi cen pogonskih goriv, pri čemer je treba upoštevati še vpliv dviga kotacij naftnih derivatov na svetovnih borzah. "V skladu s pravili varstva konkurence in internimi določili ne komentiramo metodologije oblikovanja maloprodajnih cen," so povedali v OMV Slovenija.

"Poleg dajatev vplivajo na spremembo cen tudi spremembe borznih kotacij za naftne derivate in gibanje tečaja dolarja. Ali se bo znižanje trošarin v celoti odrazilo v maloprodajni ceni, predhodno pred začetkom uveljavitve novih cen ne smemo razkriti v skladu z zakonodajo s področja varstva konkurence," pa so za STA pojasnili v družbi Mol Slovenija.

"Vplivu trga se ne moremo izogniti"

V Petrolu so glede napovedanih podražitev za gospodinjske odjemalce zemeljskega plina zapisali še, da se zavedajo stiske na strani gospodinjstev zaradi povišanja stroškov ogrevanja z zemeljskim plinom in da sprejemajo rešitev, ki izhaja iz vladnega ukrepa. "A vplivu trga se ne moremo izogniti. Vztrajanje na nizkih cenah energentov glede na aktualna in pričakovana gibanja na svetovnem trgu energentov prinaša večja tveganja za poslovanje energetskih družb in za odjemalce energentov kot povišanje cen zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce," so izpostavili.

Vlada je v soboto sprejela spremenjeno uredbo o določitvi zneska trošarine za energente in je za obdobje med 1. februarjem in 30. aprilom znižala trošarine od neosvinčenega bencina, plinskega olja za gorivo za pogonski namen, plinskega olja za gorivo za ogrevanje in zemeljskega plina za gorivo za ogrevanje. Sprejela je tudi predlog zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, ki med drugim prinaša izenačitev pravic vseh gospodinjskih odjemalcev plina, ki bi veljala od 1. februarja do 30. aprila 2023. Podrobnosti si lahko preberete v članku: Uradno: kdo bo prejel 150 evrov solidarnostnega dodatka.

Obravnavali so jih kot poslovne odjemnike

Sedaj po energetskem zakonu in zakonu o varstvu potrošnikov velja, da se večji odjemalci zemeljskega plina, med katere spadajo tudi skupne kotlovnice večstanovanjskih stavb, obravnavajo kot negospodinjski oz. kot poslovni odjem. Ker so nekateri lani zamudili pravi čas nakupa, so te odjemalce izpostavili močnejšemu dvigu cen energentov, o čemer smo pisali tudi v članku Stanovalce pričakalo neprijetno sporočilo: Za ogrevanje kar trikrat več.

Petrol, ki je peti največji ponudnik zemeljskega plina v Sloveniji s tržnim deležem pri gospodinjskih odjemalcih v višini 11,4 odstotka, pri poslovnih odjemalcih pa 8,9 odstotka, si je prizadeval za sistemsko rešitev položaja gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina v večstanovanjskih stavbah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • doremi 15:42 02.februar 2022.

    Tankam v Avstriji , cca 5€ na tank, delam pa kar nekaj km na leto. Če bi sistem proste regulacije deloval bi ob meji imeli približno isto ceno kot sosedje, tako je pa prodajalcem energentov vseeno, dovolj zaslužijo in se ...prikaži več med seboj še tiho dogovorijo za ceno, saj imajo vsi isto, cent gor ali dol. V Avstriji so lahko kar velike razlike med prodajalci. Država, ki skrbi za državljane in blagajno tega ne bi dovolila, da nosimo denar v tujino. Država ima v Petrolu kontrolni delež.

  • peter7 10:41 02.februar 2022.

    Ukrepe vlade (kurjenje denarja ob odprtem oknu) in njih strank ter (trdo)topost opozicije bomo plačali predvsem (pod)povprečni državljani. Zgornji sloj pa je in bo še bolj bogat 🙃 na ta in pozneje izstavljen račun. Pa saj tako so že vsi ...prikaži več različni bogovi naredili in nebi bilo prav, da bi bilo kaj drugega ...

  • dadi49 21:27 01.februar 2022.

    Butale, mi pa Butalci. Dobimo klofuto, pa nastavimo še drugo lice. Karavana gre naprej.