Pod streho > Varčna hiša
17910 ogledov

Stanovalce pričakalo neprijetno sporočilo: Za ogrevanje kar trikrat več

Slovenija 22.08.2013 zasteklen balkon, stanovanja, zasteklitev, blok, zgradba, s Saša Despot
Ogrevanje jim bodo računali po pogojih poslovnega, ne gospodinjskega odjema. Ministrstvo za infrastrukturo je to odločitev "požegnalo".

"Obveščamo vas, da je v letu 2021 prišlo do drastičnega povišanja cen energentov na evropskem trgu," je stanovalce bloka v Domžalah obvestilo podjetje SPL, ki deluje kot upravnik. Cena zemeljskega plina za njihovo kotlovnico je bila v lanskem letu 0,01635€/kWh, pogodba pa se je iztekla 31. 12. 2021. "V letu 2022 smo zaradi ekstremno visokih cen sklenili pogodbo zaenkrat samo za dobavo v januarju, po ceni 0,135 €/kWh," so zapisali. Cena ogrevanje povprečnega stanovanja se bo tako glede na lansko ceno povečala za približno 3,5-krat.

Zato so sprejeli varčevalne ukrepe, ki vključujejo znižanje ogrevalne vode za tri stopinje Celzija, čas ogrevanja pa so skrajšali za dve uri – eno zjutraj in eno zvečer.

Stanovalcem so poleg tega predlagali, naj s toploto iz sistema ravnajo varčno, okna odpirajo samo za prezračevanje in v stanovanjih vzdržujejo zmerno temperaturo.

Upravnik povsem odvisen od dobaviteljev

Z vprašanji, zakaj je sploh prišlo do tako drastičnega dviga za stanovalce, smo se obrnili na SPL, kjer so nam pojasnili, da je njihova družba kot upravnik večstanovanjskih stavb zgolj pooblaščenec etažnih lastnikov za sklenitev pogodbe v imenu etažnih lastnikov z dobaviteljem, ki ponudi energente pod zakonitimi in konkurenčnimi pogoji.

"Na strani dobave energenta, v primeru ogrevanja, se najpogosteje srečujemo s plinom, upravnik kot pooblaščenec kupcev pa nima nikakršnih pristojnosti na strani dobave energenta in je tako kot posamezni kupci povsem odvisen od dobaviteljev," so dejali in dodali, da se dogovori o dobavi energenta praviloma sklenejo za prihodnje leto.

Ne po pogojih gospodinjskega, temveč po pogojih poslovnega odjema

A kot so razložili, so zaradi enormne rasti cen energentov v drugi polovici prejšnjega leta pri povpraševanju za zakup energentov v imenu etažnih lastnikov naleteli na nepripravljenost dobaviteljev, da etažnim lastnikom večstanovanjskih stavb za skupno porabo enakopravno ponudijo odjem energenta po pogojih gospodinjskega odjema.

"Slednje je toliko bolj nesprejemljivo, ker so trenutno cene poslovnega odjema več kot trikrat višje od cen gospodinjskega odjema in ker področni predpisi ne dovoljujejo neenakopravne obravnave gospodinjstev oz. slednjim odrekati pravico do gospodinjskega odjema energenta," so razočarani na SPL.

zemeljski plin | Avtor: Profimedia Profimedia
Morali bi spremeniti zakon ali napisati uredbo. Pa jo bodo?

Stanovalcem, ki se sprašujejo, kako je možno, da jih obravnavajo kot negospodinjske odjemalce, pa sta očitno hrbet obrnila tudi Agencija za energijo in Ministrstvo za infrastrukturo.

"Agencija v okviru svojih zakonskih pristojnosti za odjemna mesta zemeljskega plina ne more določati vrste odjema oziroma ni odgovorna za njihovo razvrstitev med gospodinjska ali negospodinjska odjemna mesta. Po mnenju agencije je treba zadevno vsebino s področja oskrbe odjemnih mest v souporabi več etažnih lastnikov večstanovanjskih ali poslovno stanovanjskih stavb podrobneje urediti v zakonu ali uredbi vlade," so zapisali na Agenciji za energijo.

Poudarili so, da so si skupaj z MzI prizadevali za rešitev te problematike, a da je bilo na sestanku, na katerem so bili prisotni še pristojni z Ministrstva za okolje in prostor (MOP), Zbornice za poslovanje z nepremičninami in Gospodarskega interesnega združenja distributerjev zemeljskega plina in dobaviteljev plina, "izpostavljeno in pojasnjeno, da vsi večji odjemalci zemeljskega plina iz omrežja, med katere spadajo tudi skupne kotlovnice večstanovanjskih stavb, po Energetskem zakonu ali po Zakonu o varstvu potrošnikov niso posebej varovana kategorija".

Ker upravniki opravljajo pridobitno dejavnost, ne spadajo med gospodinjske odjemnike

Pojasnilo ministrstva je objavljeno na tej povezavi, bistvo pa je, da se skupna kotlovnica obravnava kot negospodinjski, torej poslovni odjem, saj dobavitelji upravnike večstanovanjskih stavb, ki v imenu stanovalcev sklepajo pogodbe, opravljajo pridobitno dejavnost.

"Takšna ureditev pogodbenih razmerij med dobavitelji in upravniki za uporabnike odjemnih mest v skupni lasti in souporabi ni predstavljala nobenih težav do takrat, ko na veleprodajnih trgih ni bilo več mogoče zakupiti zemeljskega plina po zmernih cenah, kot smo jih bili vajeni v preteklem obdobju," so dodali na Agenciji za energijo.

"Dobava zemeljskega plina je tržna dejavnost, pri kateri cena plina ni regulirana. Dobavitelji kupujejo in prodajajo zemeljski plin skladno z njihovo poslovno politiko in razmerami na veleprodajnih ter maloprodajnih trgih."

Pojasnilo Agencije za energijo

Kot so poudarili, je bil ob intenzivnem naraščanju veleprodajnih cen zemeljskega plina v letu 2021 izredno pomemben čas sklepanja pogodb, saj so se ponudbene cene od zaključka kurilne sezone 2020/21 pa do konca leta 2021 v glavnem zviševale.

Radiator Slovenija Pod streho Tudi cene obnovljivih virov energije so precej višje

Nekateri očitno niso pravočasno sklenili pogodb

Na Agenciji za energijo so zapisali, da vzroka razlikovanja ponudbenih cen dobave zemeljskega plina ne gre iskati v razvrščanju odjemalcev med gospodinjske ali poslovne odjemalce, "temveč v količinah zemeljskega plina, ki jih ima dobavitelj zakupljene za določeno časovno obdobje oziroma za obdobje te kurilne sezone".

"Posamezni dobavitelji so zelo verjetno glede na svojo poslovno strategijo izvajanja dejavnosti dobave dovolj hitro zakupili količine plina v obsegu pričakovanega odjema, tj. za obstoječe manjše odjemalce s sklenjenimi pogodbami za nedoločen čas, drugi so npr. prakticirali sprotne nakupe na veleprodajnih trgih, saj v preteklih letih s ponudbo po sprejemljivih cenah ni bilo težav," so dodali.

"Visokim cenam dobave zemeljskega plina se je bilo deloma možno izogniti v primeru pravočasne sklenitve novih pogodb o dobavi, vendar precej večjih odjemalcev ni prepoznalo tveganja, ker je bil trg z zemeljskim plinom (in s tem tudi cene plina pri dobaviteljih) v preteklem obdobju precej stabilen."

Pojasnilo Agencije za energijo

Kot dodatno potrditev te utemeljitve so podali tudi cenike nekaterih dobaviteljev, kjer so se cene dobave zemeljskega plina s 1. 1. 2022 tudi za gospodinjske odjemalce že povišale na vrednost do 0,08 EUR/kWh oziroma celo do 0,125 EUR/kWh. "V številnih primerih oskrbe je posledično že prišlo do velikih stroškovnih obremenitev zaradi velikega povišanja cen dobave plina. Vsekakor pa ni realno pričakovati, da bi dobavitelj, ki bi ob podpisu pogodbe z večjim odjemalcem moral zakupiti dodatne količine plina, odjemalcu dobavljal ta plin po ceni, nižji od nabavne."

Računi za ogrevanje višji tudi za gospodinjske odjemalce

Da so računi za ogrevanje bistveno višji tudi za gospodinjske odjemalce, pravijo tudi v podjetju Upradom. "Pri prejetih računih za ogrevanje za gospodinjske odjemalce so opazni dvigi cen za MWh. Novembra 2021 je bila cena za MWh 59 evrov, decembra 2021 pa je znašala 75 evrov. Za primerjavo – cena za MWh je bila decembra 2020 35 evrov," so zatrdili.

V podjetju Distor pa denimo pojasnjujejo, da so stavbe v njihovem upravljanju pretežno priključene na mestni vročevod, tako da zamenjava dobavitelja ni možna. Dodajajo, da so v ostalih primerih cene energentov odvisne od ponudb dobaviteljev energentov, končni izbor oziroma odločitev o dobavitelju pa v rokah etažnih lastnikov.

"Distor ima dobave energentov za ogrevanje zaradi majhnega odjema predvsem po gospodinjskem odjemu, kar pomeni, da se upošteva redni cenik dobavitelja energije. Cene energentov in cena toplote iz mestnega vročevoda so na splošno porasle, kar se že pozna v januarskem obračunu za porabo v mesecu decembru. Predvidevamo pa, da se bo še bolj poznalo v obračunu v mesecu februarju za dobave v mesecu januarju," dodajajo.

O režimih ogrevanja prav tako odločajo vsake posamezne stavbe zase, se je pa v teh razmerah, ko so se cene drastično zvišale, še toliko bolj pokazal pomen energetske sanacije večstanovanjskih blokov, ki s termo izolacijo in drugimi izboljšavami omogoča zmanjšanje porabe energije za ogrevanje, opažajo v podjetju Distor.

Ogrevanje Mudi se Pod streho Pohitite, za te ogrevalne naprave subvencije le še do marca

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:51 17.januar 2022.

    Se po cele, svetu vse tako draži?

  • tlacan 16:11 17.januar 2022.

    Pa spet bojo levaki krivi, če ne bo mogel obtožit Tita ali pa vsaj Kučana. Pri penziji je dal 20€ in vzel 100 pri ogrevanju. Dajte še enkrat priložnost tej bandi da vodi državo.

  • Ender3 14:41 17.januar 2022.

    V obstoječi zakonodaji od 2015 leta obstoja nebuloza t.i solidarnostni delež . Npr.stanovanje je prazno, priključeno na vročevod, mesečna, letna poraba na števcu, nič Watov. Na računu specificirajo t.i. fiktivno porabo, ki jo obračunajo po njim znani metodologiji. Nič jim ...prikaži več ne moreš, izsiljujejo tudi s sodno isterjavo. Ne moreš se niti odjaviti niti, preklicati pogodbo. V primeru elektrike, neplačevanju računov sledi odklop, tukaj si na prisilni, obvezni popkovnici brez logične rešitve.

Sorodne novice