Pod streho > Varčna hiša
7705 ogledov

Pohitite, za te ogrevalne naprave subvencije le še do marca

ogrevanje Profimedia
Vlogo za pridobitev subvencije za vgradnjo kondenzacijskega plinskega kotla morate vložiti najkasneje do konca februarja, sicer boste ostali brez.

Zaradi ukinitev odlokov o načrtu kakovosti zraka v MO Ljubljana, MO Maribor, aglomeracija, ki vključuje še občino Miklavž na Dravskem polju, MO Murska Sobota, občinah Trbovlje in Zagorje ob Savi, kar velja od decembra lani, se spreminjajo tudi nekatere subvencije za gradnjo toplotnih črpalk in kotlov na lesno biomaso, o čemer smo že pisali. Hkrati pa se v vseh naštetih občinah ukinjajo subvencije za vgradnjo kondenzacijskih plinskih kotlov. 

Te so bile do zdaj odvisne prav od tega, ali je posamezna občina imela sprejet odlok o načrtu za kakovosti zraka ali ne. Nepovratna finančna spodbuda za naložbo vgradnje plinskega kondenzacijskega kotla za centralno ogrevanje starejše stanovanjske stavbe je lahko dodeljena le na območju občin s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka, in sicer zgolj na tistih območjih teh občin, kjer je skladno z občinskim aktom ali lokalnim energetskim konceptom kot prednostni način ogrevanja določena uporaba zemeljskega plina, ob hkratni priključitvi na sistem distribucije zemeljskega plina. 

zemeljski plin Smrtno nevarne Pod streho Pozor! Treba jih je redno vzdrževati, še bolje pa čim prej zamenjati

Občan je za vgradnjo novega kotla, ki je izpolnjeval razpisne pogoje Eko sklada, pridobil nepovratna sredstva v višini do 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot dva tisoč evrov. 

Še je čas za pridobitev subvencije

Iz Eko sklada so sporočili, da subvencijo še vedno lahko dobijo vsi do zdaj upravičeni občani, če vlogo zanjo oddajo do vključno 28. februarja, o njej pa 1. marca še ne bo odločeno oziroma zanjo ne bo izdana odločba. 

Za vloge, ki pa bodo oddane priporočeno na pošto ali prispele na Eko sklad (v primeru, da je vloga poslana po navadni pošti ali osebno oddana) od vključno 1. marca 2022 dalje, pa bo veljalo:

  • Na območjih Mestne občine Ljubljana, aglomeracije Maribor, Mestne občine Murska Sobota in Zasavja ne bo več omejitev glede dodelitve spodbude za vgradnjo ogrevalne toplotne črpalke in kurilne naprave na lesno biomaso, kjer je določen prednostni način ogrevanja (daljinsko ogrevanje/plin). Sprememba se nanaša tako na nepovratno finančno spodbudo kot na kredit.
  • Na območju Mestne občine Ljubljana, aglomeracije Maribor, Mestne občine Murska Sobota in Zasavja ne bo več mogoče dodeliti spodbude za vgradnjo plinskih kondenzacijskih kotlov.

Subvencijo za kondenzacijske plinske kotle pa bodo še vedno lahko dobili občani MO Celje, saj v tej odlok o načrtu za kakovost zraka še vedno velja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice