Pod streho > Varčna hiša
4411 ogledov

Pozor! Treba jih je redno vzdrževati, še bolje pa čim prej zamenjati

zemeljski plin Profimedia
Nedavna zastrupitev družine z ogljikovim monoksidom, ki se je na srečo dobro končala, potrjuje, da je ogrevanje z dotrajanim in nepravilno vzdrževanim plinskim kotlom lahko smrtno nevarno.

Do uhajanja strupenega plina v stanovanju je nedavno prišlo zaradi nepravilnega izgorevanja v dotrajani plinski peči. Zaradi ugotovljene visoke koncentracije ogljikovega monoksida v prostoru so gasilci prostor prezračevali, reševalci pa so nudili pomoč nezavestnim osebam. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Vse pa pozivajo, naj opravijo redni pregled in kontrolo delovanja ogrevalnih naprav, če tega pred ogrevalno sezono še niso storili. Pri ogrevalnih napravah na utekočinjeni in zemeljski plin je zelo pomembno, da čiščenje, kontrolo, nastavitve in meritve opravi strokovnjak - serviser, poudarjajo.

"Ne uporabljajte dotrajanih in nepregledanih naprav, ob vsakem sumu nepravilnega delovanja pa takoj prenehajte uporabljati grelne naprave, dokler se ne prepričate, da so napake odpravljene," še svetujejo policisti.

Stari plinski kotli so izjemno nevarni

Dotrajani plinski kotli, ki povrh vsega niso pravilno in redno vzdrževani, so lahko smrtno nevarni. Gre za kotle starejše izvedbe, ki zrak za izgorevanje plina zajemajo iz prostora, v katerem stojijo. V stanovanjih so to običajno kopalnica, kuhinja ali hodnik. Kotli nimajo prisilnega vleka, s pomočjo katerega bi se zrak oziroma kisik, ki je potreben za zgorevanje, dovajal nadzorovano prek zunanjega zajema zraka. Kotel tako porablja kisik iz prostora, če je tega premalo, pa je zgorevanje nepravilno, pri čemer se ustvarja povečana količina ogljikovega monoksida v prostoru. Dodatna težava pri tem so lahko nepravilne dimne poti oziroma slab vlek skozi dimnik. Da bi bil ta ustrezen mora biti tlak v prostoru, kjer je peč, vsaj enak zunanjemu, če ne še višji. 

Razlog za nepravilno zgorevanje in s tem povečano koncentracijo ogljikovega monoksida v prostoru so lahko tudi okvare na dotrajanem gorilniku. 

električno ogrevanje Predlog zakona Pod streho Velike spremembe na področju ogrevanja in sončnih elektrarn

Razmere pa dodatno poslabša menjava oken. Nova veliko bolj tesnijo kot so stara, zato v prostor, kjer je plinski kotel pride še bistveno manj zraka kot ga je prej. Lastniki stanovanj to zlahka spregledajo, saj mislijo, da bo peč tudi po vgradnji novih, zrakotesnih oken, delovala enako kot pred tem. 

Rešitev je nov ogrevalni kotel

Star plinski kotel bi bilo najbolje zamenjati z novim sodobnejšim, ki je veliko bolj varen, saj zrak za zgorevanje zajema zunaj, kar pomeni, da deluje s pomočjo prisilnega vleka, hkrati pa je veliko bolj učinkovit. 

Pri zamenjavi kotla, njihove cene so okoli 2500 evrov, odvisno od izvedbe in moči, lahko izkoristimo tudi subvencije Eko sklada. Izbrati je treba kondenzacijski plinski kotel,  ki z regulacijo ogrevanja glede na zunanjo temperaturo spada v energijski razred A+. Takšnemu kotlu je treba prilagoditi tudi dimno tuljavo, za vse skupaj pa lahko dobimo tudi do 50 odstotkov naložbe oziroma največ 2000 evrov. 

Talno ogrevanje in radiator Ogrevanje Pod streho Kurilno olje in zemeljski plin se poslavljata, prihajajo te naprave

Nujna sta strokovno vzdrževanje in javljalnik CO

Če se kljub temu ne odločimo za zamenjavo starega plinskega kotla, pa je nujno redno vzdrževanje. To pomeni, da mora pregled in servis vsaj enkrat na leto, najbolje pred začetkom nove kurilne sezone, opraviti za to usposobljen serviser. Pregledal bo tesnost napeljave, očistil in nastavil gorilnik, pregledal elektromagnetne ventile, pregledal filtre in elektrode. Dimne vode pa mora pregledati dimnikar, ki opravi tudi meritve opozoriti pa bi moral tudi na namestitev javljalnika ogljikovega monoksida.

Ta je že od leta 2017 obvezen v vseh prostorih, v katerih stojijo ogrevalne naprave, ki zrak za zgorevanje zajemajo iz prostora, ne le plinske temveč tudi peči na drva in pelete.

Primorska 03.12.10, ogrevanje, radiator, stroski ogrevanja, toplota, foto: shutt Ogrevanje Pod streho Minimalna sprememba, račun za ogrevanje pa precej nižji

Zahteve za priključitev plinskega kotla so jasne 

Kako pomembno je pravilno in redno vzdrževanje plinskih kotlov, še posebej starejših, ki zrak zajemajo v prostoru, potrjuje tudi postopek priključitve novega plinskega kotla, ki ima urejen prisilni vlek in je veliko bolj varen. 

Kotel na zemeljski plin se lahko vgradi na podlagi načrta strojnih inštalacij, med drugim mora vsebovati vse podatke in načrte, ki jih zahtevata distributer zemeljskega plina in dimnikarska služba. Monter kotel poveže s sistemom plinskega omrežja, priklopi ogrevalni sistem, sistem sanitarne tople vode in dimniški sistem. 

A tu delo še  ni končano. Sledi pregled plinske inštalacije, ki ga opravi pooblaščenec distributerja plina, in »spusti« plin v plinsko napeljavo. Pred začetkom uporabe serviser napravo ožiči in pregleda, nastavi jo na tovarniško zahtevane parametre, naredi meritve ter poveže sobni termostat, regulacijo, ki zaznava zunanjo temperaturo, ter pouči uporabnika o njeni uporabi. Čisto na koncu je na vrsti še dimnikar, ki opravi prvi pregled, in vpiše napravo v register ogrevalnih naprav.

Ogrevanje Novo ogrevanje Pod streho Toplotna črpalka ali zemeljski plin? Po 15 letih razlike ni

Več o ogrevanju najdete tukaj.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.