Pod streho > Varčna hiša
2804 ogledov

Tudi cene obnovljivih virov energije so precej višje

Radiator Profimedia
Če poleti niste kupili zadostne zaloge peletov za ogrevanje, jih boste zdaj plačali po bistveno višji ceni.

Koliko so peleti zdaj dražji, kot so bili denimo avgusta lani, je odvisno od njihove kakovosti, proizvajalca in ponudnika na slovenskem trgu. Peleti so eden od energentov, za katerega veljajo izjemno različne cene, še toliko bolj, ker jih proizvajajo številna podjetja, prodajalcev pa je pri nas krepko čez dvesto. 

Podražitev je kar 27-odstotna

Zato je primerjanje cen peletov izjemno nehvaležno, prav tako računanje spremembe cen v nekem obdobju. Tako smo lahko primerjali le avgustovsko in zdajšnjo ceno točno določene blagovne znamke, ki jo za ogrevanje hiše uporablja avtorica tega članka. Za pelete avstrijskega proizvajalca, ki spadajo v kakovostni razred A1 smo avgusta s prevozom vred odšteli 275 evrov za paleto (990 kilogramov). Zdaj ti peleti pri istem prodajalcu stanejo 350 evrov, pa je še vedno med bolj ugodnimi. V nekaj manj kot petih mesecih je njihova cena zrasla za več kot četrtino, natančneje za 27 odstotkov. 

Ogrevanje hiše bi se, če ne bi imeli dovolj zaloge, v drugi polovici kurilne sezone bistveno podražilo. Pri porabi petih palet na kurilno sezona za 375 evrov. Energija oziroma toplota, ki jo dobimo iz enega kilograma peletov, se je v konkretnem primeru od poletja do zdaj podražila iz 0,065 na 0,083 evra na kilivatno uro koristne energije. Upoštevali smo 90-odstotni izkoristek kotla in kurilno vrednost 4,75 kWh/kg.

Pogledali smo še, koliko zdaj stanejo primerljivi peleti drugih proizvajalcev in pri drugih ponudnikih. Cene se pri vseh vrtijo od 350 pa vse do 370 evrov na paleto, vključujoč tudi prevoz, ki praviloma znaša od 20 do 30 evrov, če naročimo vsaj dve paleti. Cena kilovatne ure koristne energije se v primeru najdražjih pelet približa že 0,09 evra, kar je več, kot je cena koristne energije iz zemeljskega plina, ki jo ponekod še vedno plačujejo samosotojni odjemalci, ki lahko izbirajo dobavitelja. Seveda, če dobavitelji v zadnjih dveh mesecih cen tega energenta niso dvignili in nekateri ge še vedno niso, ali pa podražitev ni bila visoka. 

Iz enega od računov za zemeljski plin za december v Ljubljani lahko izračunamo, da je bila cena kilovatne ure 0,076 evra, gospodinjstvo pa lahko februarja pričakuje nekoliko višji račun, saj je dobavitelj zemeljski plin podražil 1. januarja. Cena bo po novem 0,09 evra za kilovatno uro.

Novice: Gazprom še dodatno zapira pipico - Stroški plin Ogrevanje Pod streho Cene plina podirajo rekorde, najbolj na udaru ta gospodinjstva

V peteklosti so bile podražitve precej manjše

Gibanje cen že od leta 2013 spremlja Gozdarski inštitut Slovenije. Po njihovih podatkih je bila oktobra lani povprečna cena tone peletov pakiranih v 15 kg vreče približno 275 evrov, kar je dobra dva odstotka več kot ob koncu pretekle kurilne sezone. V primerjavi z enakim obdobjem lani pa je cena višja za tri odstotke. V te cene prevozi niso vključeni, hkrati pa velja poudariti, da podatki zajemajo pelete različnih razredov kakovosti. Oktobra lani je bila po njihovih podatkih cena peletov pakiranih v 15 kg vreče kakovostnega razreda A1 v povprečju 280, kakovostnega razreda A2 pa kar osem odstotkov manj ali 259 evrov na tono.  

Najvišjo ceno so peleti sicer dosegli oktobra 2011, potem so cene naslednji dve leti padale, ponovno rast pa smo beležili oktobra 2013. Od takrat cene nekoliko nihajo, naslednji izrazitejši vrh pa so dosegle novembra 2018, ko so se povzpele na več kot 280 evrov za tono. 

Na portalu peleti-ceneje.si, kjer sami spremljajo cene peletov, poročajo, da je povprečna cena razreda A1 v začetku oktobra znašala 290 evrov na tono. Glede na trenutne cene najbolj kakovostnih peletov (od 350 do 370 evrov) lahko rečemo, da gre za eno večjih podražitev v zadnjih letih, saj so se od oktobra do zdaj podražili za približno četrtino. 

Ne glede na podražitve, pa morate pelete, če vam jih slučajno zmanjkuje, naročiti čim prej. Nanje boste namreč lahko čakali tudi tri tedne in več. Takšne so namreč čakalne dobe pri marsikaterem ponudniku. 

ogrevanje Ni še konec! Pod streho Vedno nove podražitve, to ogrevanje je za 40 odstotkov dražje
 
Komentarjev 12
  • PasjaProcesija 10:24 14.januar 2022.

    Skupno različnim ogrevanjem je, da je bolje za nabavo energenta poskrbeti pred sezono. Kar se pa cen med načini tiče, se te praviloma v nekaj letih poravnajo. Če je en način izrazito cenejši, gre nanj več uporabnikov, proizvajalci/distributerji pa se ...prikaži več manjku ponudbe prilagodijo z višjimi cenami. Vsi, ki ne uporabljate elektrike, občasno spremljajte zakonodajo. V skladu s podnebnimi cilji bodo najpozneje po 2030 izpusti iz biomas izenačeni s fosilnimi gorivi. Kdo mislite, da bo ta CO2 plačal? ;)

  • Avatar pantani
    pantani 09:43 14.januar 2022.

    Važno da je šla minimalna plača za 50€ bruto gor, banda. Tudi sam sem sedaj padel pod minimalno plačo!!!

  • Slavko Krizman 09:40 14.januar 2022.

    pohlep je vedno večji...mi sami pa to dopuščamo...