Pod streho > Varčna hiša
2174 ogledov

Vedno nove podražitve, to ogrevanje je za 40 odstotkov dražje

ogrevanje Profimedia
Povprečno gospodinjstvo v bloku, ki je priključeno na daljinski sistem oskrbe s toploto za ogrevanje in toplo sanitarno vodo bo letos plačalo 40 odstotkov več kot lani v enakem času, ugotavlja Agencija za energijo RS.

V agenciji redno spremljajo maloprodajne cene toplote iz slovenskih distribucijskih sistemov. Zadnja analiza njihovih podatkov kaže, da je povprečna maloprodajna cena toplote za ogrevanje stanovanjskih prostorov in pripravo sanitarne tople vode za značilnega gospodinjskega odjemalca toplote v večstanovanjski stavbi z letno obračunsko močjo 7 kW in povprečno letno porabo 6,21 MWh v mesecu decembru 2021 znašala 120,69 evrov/MWh in je 40,3 odstotka višja kot v letu 2020.

Naraščajoče cene energije in energentov na veleprodajnih trgih v letu 2021 se odražajo v maloprodajnih cenah toplote iz distribucijskih sistemov toplote.

Ogrevanje, gretje, toplota Ogrevanje in elektrika Pod streho V teh primerih dobavitelja ne morete zamenjati

Zbrali in primerjali so cene v devetih izbranih slovenskih občinah, v katerih se iz sistemov daljinskega ogrevanja oskrbuje skoraj 70 odstotkov vseh gospodinjskih odjemalcev toplote, priključenih na distribucijske sisteme. 

„Cena toplote se je decembra letos glede na leto 2020 praviloma najbolj zvišala v tistih občinah, v katerih se za proizvodnjo toplote kot primarni energent uporabljata zemeljski plin ali premog. Na naraščajočo ceno toplote iz distribucijskih sistemov, kjer je v pretežni meri uporabljen zemeljski plin, vplivajo predvsem nove pogodbene cene tega energenta in mesečni nakupi manjkajočih količin emisijskih kuponov CO₂, katerih cena v zadnjih mesecih vztrajno raste,“ pojasnjujejo v agenciji.

daljinska toplota | Avtor:
Povprečna struktura primarnih energentov za proizvodnjo toplote v distribucijskih sistemih toplote v izbranih občinah v letu 2020

Na ceno toplote iz distribucijskih sistemov, katerih primarni energent je v pretežni meri premog, najbolj vplivajo visoke cene mesečnih nakupov manjkajočih količin emisijskih kuponov CO₂. Po zadnjih podatkih je referenčna pogodba za emisijske kupone za december 2021 dosegla rekordnih 77,2 evra na tono.

daljinska toplota | Avtor:
Povprečna struktura primarnih energentov za proizvodnjo toplote v distribucijskih sistemih toplote po posameznih izbranih občinah v letu 2020

Cene toplote se bodo decembra letos glede na lani najbolj spremenile za gospodinjske odjemalce v MO Maribor , kjer bo za eno megavatno uro treba plačati 159 evrov, kar je 62,3-odstotna podražitev. V občini Jesenice bo podražitev 57,3-odstotna, cena megavatne ure pa bo 148 evrov, letni dvig cene bo v Ljubljani nekaj manj kot 50-odstoten, cena pa 125 evrov za megavatno uro. V Mariboru in na Jesenicah za proizvodnjo toplote v celoti uporabljajo zemeljski plin.

Belorusija po besedah Vladimirja Putina plačuje najnižjo ceno za zemeljski plin. Cene v nebo Pod streho Velikanska podražitev zemeljskega plina

daljinska toplota | Avtor:
Povprečna maloprodajna cena toplote za gospodinjske odjemalce v izbranih slovenskih občinah v letu 2019, 2020 in decembru 2021

Najmanjšega letnega dvig cene toplote so bili deležni gospodinjski odjemalci v MO Celje, zgolj 4,5 odstotka, cena megavatne ure pa je 88 evrov, gospodinjstva v občini Ravne na Koroškem pa bodo celo na boljšem, saj se je cena v enem letu znižala za 3,3 odstotka, kljub temu pa bo megavatna ura toplote dražja kot denimo v Celju in enaka kot v Ljubljani.

položnice Nov dvig cen Pod streho Višje položnice za Ljubljančane

Podražitev toplote iz distribucijskih sistemov so se zgodile tudi v zadnjem mesecu. V primerjavi z letošnjim novembrom se je znatno povišala povprečna maloprodajna cena toplote v Ljubljani, za skoraj 18 odstotkov. Manjšega povišanja so bili v mesecu decembru deležni tudi odjemalci v Celju, kjer ostaja maloprodajna cena toplote, poleg toplote iz distribucijskega sistema Šaleške doline (86,22 evrov/MWh), predvsem zaradi znatnega deleža toplote, pridobljene s termično obdelavo komunalnih odpadkov in toplote iz lesne biomase, med najnižjimi.

daljinska toplota | Avtor:
Sprememba povprečnih maloprodajnih cen toplote med leti (2020/2019, december 2021/2020)

V Mariboru, kjer je trenutna cena toplote najvišja med izbranimi občinami, pa se je cena toplote znižala za 8,5 odstotka, podobno tudi na Jesenicah, kjer je distributer ceno znižal za 11 odstotkov. 

Električna vtičnica Pod streho Še en dobavitelj draži elektriko, in to za kar 30 odstotkov
Komentarjev 2
  • eminenca 12:57 08.december 2021.

    še dobro, da se odpirajo novi trgovski centri, kjer se bomo lahko šli pogret ... v decembru še en center trgovin blizu krožnega za bled ... pa kdo tukaj jamra ? ... ob otvoritvi je bil baje tak naval, da ...prikaži več so skoraj povozili eno peško ... eni majo še keša ko solate , neomejeno, trgovci že štejejo šuške, le kam bodo z njim

  • alen009 11:45 08.december 2021.

    Še dobro, da nisem v bloku. Najebal bi.