Pod streho > Varčna hiša
6225 ogledov

Višje položnice za Ljubljančane

položnice Dejan Mijović
Ljubljanska gospodinjstva, ki jim toploto za ogrevanje dobavlja Energetika Ljubljana, elektriko pa  Petrol, bodo januarja prejela precej višje položnice.

Dvig cen električne energije za 30 odstotkov je Petrol napovedal že pred časom, prav tako je podjetje podražilo zemeljski plin. Decembra bo končni račun za elektriko za povprečnega porabnika višji nekaj več kot 10 odstotkov, za zemeljski plin pa za 12 odstotkov. 

Zdaj pa so dvig cen objavili tudi v Energetiki Ljubljana, ki gospodinjstvom dobavlja toploto iz toplovoda. 

Ogrevanje, gretje, toplota Ogrevanje in elektrika Pod streho V teh primerih dobavitelja ne morete zamenjati

Zaradi izredne rasti cen energentov ter emisijskih kuponov so namreč uskladili variabilni del cene toplote. Decembra se bo ta povišal za 25,98 odstotkov in bo znašal 75,33989 evrov za MWh. V primerjavi z novembrsko variabilno ceno toplote, ki je znašala 59,80326 evrov za MWh, gre tako za povišanje variabilne cene v višini 15 evrov za MWh. S 1. decembrom bo tako končni znesek za ogrevanje in toplo sanitarno vodo višji za 20 odstotkov. 

Ogrevanje in topla voda dražja za 20 odstotkov

Končna cena toplote je sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela, zato se 25,98-odstotni dvig variabilnega dela cene na končnem računu za ogrevanje ne bo izrazil v celoti, temveč bo mesečni strošek za december, ko je poraba med najvišjimi, višji za 20 odstotkov.

Letni strošek pa se bo za povprečno stanovanje in hišo v povprečju povišal za 17 odstotkov. Skupni letni strošek brez dajatev in DDV se bo za povprečno stanovanje, veliko 70 kvadratnih metrov povečal za 124 evrov in bo znašal 804 evre, za povprečno 200 kvadratnih metrov veliko hišo pa se bo povečal za 311 evrov in bo znašal 2066 evrov.  To ni prva podražitev letos, v Energetiki Ljubljana ša pravijo, da je to zadnja v ogrevalni sezoni. 

Gospodinjstva v Ljubljani, ki se ogrevajo s toploto iz toplovoda, elektriko pa jim denimo dobavlja Petrol, bodo januarja prejela precej višje položnice. Enako velja za gospodinjstva, ki so odjemalci zemeljskega plina in elektrike pri Petrolu. Med tem pa električne energije in zemeljskega plina za zdaj ne bodo dražili v Energetiki Ljubljana. 

Vtičnica, denar, elektrika Novi podatki Pod streho Toliko se je podražila elektrika, a ne za vsa gospodinjstva enako

Spomnimo, da ceno toplote iz sistema daljinskega ogrevanja za razliko od zemeljskega plina in elektrike, ki sta tržni dejavnosti, regulira Agencija za energijo, kar pomeni, da se cena določa oziroma oblikuje v skladu z aktom o metodologiji za oblikovanje cene toplote za daljinsko ogrevanje.

Dobavljena toplota je na računu izražena kot variabilni del, ki ga predstavljajo stroški goriva za proizvodnjo in distribucijo toplote. Ta del cene se usklajuje sproti, skladno z dejanskimi spremembami cen goriva.  

V Energetiki Ljubljana kot energent za proizvodnjo toplote uporabljajo premog, lesno biomaso in zemeljski plin ter v manjši meri ekstra lahko kurilno olje. Za proizvodnjo toplote pa je treba zagotoviti tudi ustrezno količino emisijskih kuponov, cena katerih je zrasla za  več kot 300 odstotkov. 

ogrevanje Rast cen Pod streho Tudi to ogrevanje je precej dražje, celo za 70 odstotkov
 
Komentarjev 3
  • h4ck3r 07:54 03.december 2021.

    A bodo protesti? Kje so zdaj kolesarčki, za pravično družbo in blaginjo za vse? Pa da vas vidimo koliko obraza imate...ali pa prilezete ven samo takrat ko imate politične motive?

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 07:42 03.december 2021.

    Kva jokate marostarji, na Jesenicah se je ogrevanje podražilo za 95%, pa se o tem razen N1 in Kanala A sploh ne poroča! Občinska mafija se napaja iz ogrevanja za Jesenice, bolano u tri PM!