Pod streho > Varčna hiša
12565 ogledov

Tudi to ogrevanje je precej dražje, celo za 70 odstotkov

ogrevanje Profimedia
Poleg ogrevanja z zemeljskim plinom se draži tudi ogrevanje prek toplovodnega omrežja.

Agencija za energijo je objavila pregled trenutnih maloprodajnih cen toplote iz distribucijskih sistemov toplote za ogrevanje stanovanjskih prostorov in pripravo sanitarne tople vode za značilnega gospodinjskega odjemalca toplote v večstanovanjski stavbi v devetih izbranih slovenskih občinah.

Analizirala je maloprodajne cene, ki poleg toplote vsebujejo še ceno dajatev in DDV, v MO Ljubljana, MO Celje, MO Kranj, MO Maribor, MO Slovenj Gradec, MO Velenje ter občinah Jesenice, Ravne na Koroškem in Trbovlje.

„V devetih izbranih slovenskih občinah je povprečna cena toplote za ogrevanje stanovanjskih prostorov in pripravo sanitarne tople vode za značilnega gospodinjskega odjemalca toplote v večstanovanjski stavbi z letno obračunsko močjo 7 kW in povprečno letno porabo 6,21 MWh v mesecu oktobru 2021 znašala 99,45 EUR/MWh in je 16 % višja kot leta 2020.“

Spodnji graf prikazuje, koliko se je maloprodajna cena zvišala v posamezni analizirani občini. Najvišjo podražitev bodo občutili odjemalci toplote na Jesenicah. Glede na zadnje objave distributerja toplote v tej občini, so maloprodajne cene od 1. oktobra letos višje kar za 68 odstotkov kot septembra letos.

cene ogrevanja | Avtor: arhiv Agencije za energijo arhiv Agencije za energijo
Uporabnike daljinskega ogrevanja v mestu Jesenice, so obvestili, da so v skladu z aktom o metodologiji za oblikovanje cene toplote za daljinsko ogrevanje „izvedli spremembo cene toplotne energije, do katere je prišlo zaradi zvišanja cene toplote za 39,76 odstotka s strani proizvajalca toplote in uveljavljanja nove izhodiščne cene toplote po odločbi Agencije za energijo.“ Nova cena MWh je za končnega odjemalca tako višja za 67,93 odstotka.

stanovanja Cena toplote Pod streho V Ljubljani ta mesec višje položnice za ogrevanje

Drugi največji dvig cen med analiziranimi občinami beležijo v MO Maribor, kjer so oktobra v primerjavi s septembrom cene poskočile za nekaj manj ko 40 odstotkov.

energenti | Avtor: arhiv Agencije za energijo arhiv Agencije za energijo
Na agenciji ugotavljajo, da se je cena toplote letos oktobra glede na lani praviloma največ povišala v tistih lokalnih skupnostih, kjer se za proizvodnjo toplote kot primarna energenta uporabljata zemeljski plin ali premog.

Delež posameznih energentov, ki se v devetih občinah uporabljajo za proizvodnjo toplote, je prikazan v grafu spodaj. Še vedno je največ toplote proizvedeno iz premoga in zemeljskega plina, bistveno manj pa sta izkoriščena lesna biomasa in odpadna industrijska toplota.Lesno biomaso za proizvodnjo toplote uporabljajo le v Celju, Ljubljani in Slovenj Gradcu, odpadno toploto pa le na Ravnah na Koroškem.

energenti | Avtor: Agencija za energijo Agencija za energijo
„Na naraščajočo ceno toplote v distribucijskih sistemih, ki uporabljajo zemeljski plin, vplivajo nabavne cene zemeljskega plina, ki so lahko odvisne od cen na veleprodajnih trgih. Na ceno toplote iz sistemov, ki uporabljajo premog, pa najbolj vplivajo visoke cene emisijskih kuponov,“ so zapisali v agenciji.

bloki Analiza cen Pod streho V nekaterih blokih za te stroške plačujejo štirikrat več Primorska 03.12.10, ogrevanje, radiator, stroski ogrevanja, toplota, foto: shutt Analiza cen Pod streho Daljinsko ogrevanje: Preverite, ali plačujete preveč
Komentarjev 2
  • jakec1575 09:28 29.oktober 2021.

    a ni zanimivo, da lansko leto, ko so sli energenti dol pa niso znizali cen. Baje neke tezave z dobavnimi verigami, ceprav v resnici teh tezav ni bilo povsod. Ko smo jim resevali riti smo bili dobri. Danes pa nam ...prikaži večm analni seks z inflacijo. Ljudje moji off the grid je off greed. vec ko nas bo slo dol od teh kleptomanov, prej se bo ustvarila resnicna konkurenca, ki je je v Sloveniji bore malo. Zgolj v nekaterih branžah. Ostali pa lupijo narod ze 30 let.

  • jakec1575 09:02 29.oktober 2021.

    ko stigne, fu*a narod. Ali so se mu povecali stroski ali ne. Poglejte male gradbince. Brez doatnih stroskov, bodo izkoristili inflacijo in se bolj nabili ze tako nabite cene. Ljudje se bomo pac sami organizirali in si zaceli urejati zadeve. ...prikaži več Pol pa se zanic eni naredijo, da ti pusca ali pa da ni po standardu. vse bi jaz to z inspekcijo pregnal ali pa v red spravil, da zacnejo delat po standardih. ne neki napol.