Pod streho > Varčna hiša
19223 ogledov

Velikanska podražitev zemeljskega plina

Belorusija po besedah Vladimirja Putina plačuje najnižjo ceno za zemeljski plin. Žurnal24 main
Večina dobaviteljev draži zemeljski plin.

Po zadnjih podatkih statističnega urada, je bila končna cena zemeljskega plina (z vsemi dajatvami) za gospodinjske odjemalce konec septembra za štiri odstotke višja kot tri mesece pred tem. Z vsemi dajatvami je cena za kilovatno uro dosegla 0,057 evra, brez dajatev in DDV pa je bila povprečna cena 0,0402 evra. Zemeljski plin se je podražil za pet odstotkov. 

Od takrat pa so se razmere na trgu zemeljskega plina izjemno spremenile. Večina dobaviteljev je cene zemeljskega plina že zvišala, nekateri pa to nameravajo 1. januarja 2022. 

Pregledali smo spletne strani dobaviteljev in cene zemeljskega plina, ki so veljale 6. decembra letos, ter cenike pred 1. decembrom, ki je datum, s katerim so nekateri dvignili cene. Nekateri dobavitelji pa imajo tudi že objavljene cenike redne ponudbe, ki bodo začeli veljati 1. januarja 2022. V tabeli spodaj so zbrani podatki o cenah iz rednih cenikov dobavitelja. 

cene zemeljskega plina | Avtor:
Iz pregleda dostopnih podatkov lahko ugotovimo, da polovica dobaviteljev (osem) decembra ni podražila zemeljskega plina, 1. decembra cene povišalo šest od 17 dobaviteljev, 1. januarja pa to načrtujejo še trije. Eden pa je cene dvignil decembra, dodatno podražitev pa načrtuje še januarja. 

Dvigi cen so bistveno višji od rasti cen, ki jo je v tretjem četrtletju letos zabeležil statistični urad. Najnižja podražitev znaša 10 odstotkov, najvišja pa skoraj 120 odstotkov. Večina, ki je že dvignila cene, je zemeljski plin podražila za približno 50 odstotkov. 

položnice Nov dvig cen Pod streho Višje položnice za Ljubljančane

Poudariti velja, da se ti odstotki ne bodo v celoti odrazili v končnem znesku na položnici, saj gre  za podražitev energenta, ki predstavlja le del končne cene, ostalo pa so obvezne dajatve in DDV.

Končna cene zemeljskega plina vsebuje še okoljsko dajatev CO2, trošarino, prispevek za zagotavljanje podor proizvodnji električne energije in DDV, pri čemer zemeljski plin predstavlja približno 70 odstotkov. 

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Slovenija Podivjane cene energentov, to so trije scenariji za zimo
 
Komentarjev 30
  • jozicamurn 18:52 07.december 2021.

    Zanimivo, povsod dražijo pametni pa poceni dobijo. A ni šel predsednik Vučić tja k Putinu in Dodik, da so dobili primerno ceno? Kaj pa naši? Kam so oni šli? A so kaj lobirali te naši politiki? Totalni posRanci.

  • Avatar Jurij Korošec
    jurij18 16:40 07.december 2021.

    PRAVI RAZLOG je to, da NATO zajebava Rusijo in blokira plinovod Severni tok. To se sploh ne bi dogajalo, če te blokade ne bi bilo.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:36 07.december 2021.

    Gen i je še vedno najcenejši. Ko bodo znamenjali Goloba ne bo več tako! Pomemben jim bo dobiček kot je rekel Hojs.

Sorodne novice