Javni uslužbenci nimajo pravice do stavke

Foto: Profimedia
Odločitev sodišča je jasna.
Oglej si celoten članek

Nemčija. Ustavno sodišče je dokončno presodilo, da je prepoved stavke javnih uslužbencev v skladu z nemško ustavo in Evropsko konvencijo o človekovih pravicah; tako je zavrnilo pritožbo učiteljev, kaznovanih zaradi kršitve.

Okrog 1,85 milijona javnih uslužbencev v Nemčiji uživa privilegije glede zdravstvenega zavarovanja in zaščite delovnih mest, nimajo pa pravice do stavke, piše Associated Press.

Od 800 tisoč učiteljev, profesorjev in predavateljev jih ima v Nemčiji okrog 75 odstotkov stats javnega uslužbenca.

Ustavno sodišče je v pojasnilu odločitve med drugim navedlo, da bi zelena luč za stavko posameznim profesijam znotraj javnega sektorja lahko sprožila verižno reakcijo, ki bi odprla številna dodatna vprašanja glede njihovega statusa, med drugim tudi vprašanja privilegijev.

Delovna sila Nemčija nujno potrebuje na tisoče teh delavcev

Prosta mesta V Nemčiji iščejo tuje delavce, plača od 2000 evrov naprej

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 11:18 13. Junij 2018.

    JU nima pravice stavkati, ker uživajo preveč privilegijev, ki jih zaposleni v gospodarstvu nimamo.

  • 09:19 13. Junij 2018.

    Ce bi imeli Pri nas 2000 eur plače tut nebi nobeden stavkal

  • 09:02 13. Junij 2018.

    Pa ravno ta del zakonodaje nismo skopirali od nemcev...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.