Slovenija
9672 ogledov

V Nemčiji iščejo tuje delavce, plača od 2000 evrov naprej

Frankfurtsko letališče
Ne zanima jih sezonsko delo, ampak trajna zaposlitev.

Frankfurtsko letališče je eno najpomembnejših v Evropi in trinajsto na svetu po številu potnikov - samo v preteklem letu je preko Frankfurta potovalo kar 64 milijonov in pol ljudi. 

A sooča se z pomanjkanjem delovne sile, zaradi česar bo Fraport, ki upravlja z letališčem, iskal nove delavce na jugovzgodu Evrope. Nemški mediji poročajo, da na letališču trenutno primanjkuje dva tisoč delavcev. Ker se približuje sezona poletnih dopustov, pa bi jih potrebovali še več, da bi letališče nemoteno delovalo.

Tarča Hrvaška, Bolgarija in Grčija

Vodja kadrovske službe na Frankfurtskem letališču Michael Müller je za DPA povedal, da se bodo iskali delovno silo na Hrvaškem, v Bolgariji in Grčiji, kjer so delavci zainteresirani za popolnitev prostih delovnih mest. Pojasnil je, da iščejo ljudi različnih profilov, od prometnih strokovnjakov do servisnega osebja. 

Francija, stavka, železnica, metro, železniška proga Nemčija Svet Nujno iščejo delavce, nudijo tudi 2600 evrov mesečno

Za začetek nameravajo iz Hrvaške, Bolgarije in Grčije zaposliti najmanj sto ljudi, nadaljevali pa bodo tudi v letu 2019. Glede plačila je Müller pojasnil, da za dela, za katera niso potrebne nobene kvalifikacije, ponujajo letno bruto plačo med 25 in 30 tisočimi evri, kar je več kot znaša minimalna plača v Nemčiji. Mesečno to pomeni med 2000 in 2500 evri bruto.

Ker so najemnine za stanovanja so v Frankfurtu prilično drage, delavcem ponujajo tudi nastanitev v bližnjih hotelih, načrtujejo pa tudi najem stanovanj v modernih zgradbah v predmestju Frankfurta Kelsterbach, ki se nahaja v bližini letališča. 

Skupno zaposlujejo 81 tisoč delavcev

Letališče Frankfurt sicer skupno zaposluje 81 tisoč delavcev, delavce pa iščejo tudi številne družbe, ki tam poslujejo. 

Delavec Nemčija Svet Iščejo več kot milijon delavcev

Müller je pojasnil še, da jim ni cilj zaposliti sezonske delavce, ampak "iščejo ljudi, ki bodo trajno ostali in delali za njih". Ponujajo tudi pomoč pri združevanju družine, da bodo z zaposlenimi lahko v Nemčijo prišli tudi njihovi družinski člani. Na letališču v 

Frankfurtu trenutno delajo zaposleni 88 različnih nacionalnsoti, ki lahko po besedah Müllerja pomagajo novozaposlenim pri integraciji, obljubljajo pa tudi organiziranju športno druženje v prostem času. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Andrej Šauperl 09:59 19.april 2018.

    Pred kakšnim mesecem, dvema je bila v Mariboru predstavitev tega letališča z namenom iskanja delovne sile, tako da, ja iskali so tudi v Sloveniji.

  • Skias 22:43 18.april 2018.

    No tule si malo poglejte cene najema stanovanj: https://www.wg-gesucht.de/1-zimmer-wohnungen-in-Frankfurt-am-Main.41.1.1.0.html + tega so pa rekli, da bodo poiskali za svoje novo-zaposlene cenejšo varianto. Še nekaj a ste mogoče videli kje navedeno Slovenijo? Ne ni je na tem seznamu no vprašanje koliko ...prikaži več točen je članek. Najverjetneje je ni, ker imajo zelo slabe izkušnje z našimi izvozniki delovne sile k njim saj veste kako to naši obvladajo.

  • mph 20:12 18.april 2018.

    Najbolj važno, da so najemnine PRILIČNO drage ..... "Ker so najemnine za stanovanja so v Frankfurtu prilično drage...."