Jedrski strokovnjaki ZN prispeli v Iran

Foto: EPA
Foto: EPA
Jedrski strokovnjaki Združenih narodov so danes prispeli v Teheran. Tam bodo nadzirali uveljavljanje dogovora med mednarodno šesterico in Iranom, v skladu s katerim bo Iran za pol leta zamrznil ključne dele svojega jedrskega programa, v zameno pa bodo omilili sankcije proti njemu.
Oglej si celoten članek

Na čelu ekipe je vodja delovne skupine Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Massimo Aparo. Sestali se bodo s predstavniki iranskega jedrskega programa, je po navedbah francoske AFP poročala iranska tiskovna agencija IRNA. Jedrski strokovnjaki ZN bodo poročali IAEA na Dunaju o iranskih korakih v izpolnjevanju dogovora, ki so ga Iran na eni strani ter ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija na drugi dosegli novembra lani in naj bi stopil v veljavo v ponedeljek.

V šestih mesecih mora Iran izpolniti vrsto pogojev v zameno za delno olajšanje sankcij. Med drugim mora po navedbah AFP omejiti plemenitenje urana na 5 odstotkov.

Bela hiša je v četrtek objavila povzetek dogovora z Iranom, a so iz Teherana dan kasneje sporočili, da je objavljeno besedilo pristransko. "Pod nobenim pogojem ni kriterij za razumevanje ali presojanje uveljavitve dogovora iz Ženeve," so sporočili iz iranskega zunanjega ministrstva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.