Svet
11 ogledov

Jedrski strokovnjaki ZN prispeli v Iran

Teheran EPA
Jedrski strokovnjaki Združenih narodov so danes prispeli v Teheran. Tam bodo nadzirali uveljavljanje dogovora med mednarodno šesterico in Iranom, v skladu s katerim bo Iran za pol leta zamrznil ključne dele svojega jedrskega programa, v zameno pa bodo omilili sankcije proti njemu.

Na čelu ekipe je vodja delovne skupine Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Massimo Aparo. Sestali se bodo s predstavniki iranskega jedrskega programa, je po navedbah francoske AFP poročala iranska tiskovna agencija IRNA. Jedrski strokovnjaki ZN bodo poročali IAEA na Dunaju o iranskih korakih v izpolnjevanju dogovora, ki so ga Iran na eni strani ter ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija na drugi dosegli novembra lani in naj bi stopil v veljavo v ponedeljek.

V šestih mesecih mora Iran izpolniti vrsto pogojev v zameno za delno olajšanje sankcij. Med drugim mora po navedbah AFP omejiti plemenitenje urana na 5 odstotkov.

Bela hiša je v četrtek objavila povzetek dogovora z Iranom, a so iz Teherana dan kasneje sporočili, da je objavljeno besedilo pristransko. "Pod nobenim pogojem ni kriterij za razumevanje ali presojanje uveljavitve dogovora iz Ženeve," so sporočili iz iranskega zunanjega ministrstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.