Joanna Rowsell: kljub bolezni zlata kolajna

Foto: EPA Joanna Rowsell Foto: EPA Joanna Rowsell Foto: EPA Joanna Rowsell
Zlata olimpijka Joanna Rowsell je dokazala, da se človek kljub hudi bolezni ne sme predati. Uspešna športnica se že od desetega leta bori z boleznijo alopecijo, zaradi katere je ostala brez las, trepalnic in obrvi.
Oglej si celoten članek

S svojima sotekmovalkama, s katerima je osvojila zlato olimpijsko kolajno v kolesarski ekipni preizkušnji v zasledovanju na 3.000 metrov in postavila novi rekord, je 23-letna Britanka Joanna Rowsell ponosno pozirala fotografom in kameram in to brez lasulje. Danes brez sramu pokaže golo glavo, ki je posledica alopecije, ko imunski sistem napade lasne mešičke, a nekoč jo je ta bolezen skoraj zlomila.

Zbolela pri desetih letih

Zdravniki so alopecijo pri Joanni odkrili, ko je bila stara deset let. Deklica na pragu pubertete, ki je nosila dolge lase, je naenkrat postala plešasta. "Zaradi alopecije sem postala sramežljiva, zato sem ostajala doma in se posvečala učenju in domačim nalogam. Garanje je bilo edina stvar, ki me je odvrnila od razmišljanja o prihodnosti, ki sem se je bala. Spraševala sem se, ali bom sploh kdaj imela fanta in kako bom dobila službo," je v enem od intervjujev za britanske medije svoje soočenje z boleznijo opisala Joanna.

Nato je odkrila kolesarjenje: "Enako kot šole sem se lotila kolesarjenja, trdo sem delala, namesto na težave sem mislila na kolesarjenje, zato sem postala, kar sem." Kolesarjenje ji je bilo pri srcu tudi zato, ker v ospredju ni bil videz: "Pomembno je bilo, kako kolesarim, in na podlagi tega so me sodili."

Nič je ne ustavi

Uspehi in kolajne so se začeli vrstiti. Sprva ni želela, da bi bila zaradi bolezni deležna posebne pozornosti, nosila je tudi lasulje. "Nato pa sem spoznala, da imam posebno odgovornost, da bo bolezen vedno del mene in da je zato najbolje, da jo sprejmem in poskušam navdahniti ostala dekleta s to boleznijo, da se borijo in jo sprejmejo," pravi pogumna Joanna in dodaja: "Samo enkrat živiš, torej si privošči."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.