Svet
4 ogledov

Joanna Rowsell: kljub bolezni zlata kolajna

Joanna Rowsell
1/3
EPA
Zlata olimpijka Joanna Rowsell je dokazala, da se človek kljub hudi bolezni ne sme predati. Uspešna športnica se že od desetega leta bori z boleznijo alopecijo, zaradi katere je ostala brez las, trepalnic in obrvi.

S svojima sotekmovalkama, s katerima je osvojila zlato olimpijsko kolajno v kolesarski ekipni preizkušnji v zasledovanju na 3.000 metrov in postavila novi rekord, je 23-letna Britanka Joanna Rowsell ponosno pozirala fotografom in kameram in to brez lasulje. Danes brez sramu pokaže golo glavo, ki je posledica alopecije, ko imunski sistem napade lasne mešičke, a nekoč jo je ta bolezen skoraj zlomila.

Zbolela pri desetih letih

Zdravniki so alopecijo pri Joanni odkrili, ko je bila stara deset let. Deklica na pragu pubertete, ki je nosila dolge lase, je naenkrat postala plešasta. "Zaradi alopecije sem postala sramežljiva, zato sem ostajala doma in se posvečala učenju in domačim nalogam. Garanje je bilo edina stvar, ki me je odvrnila od razmišljanja o prihodnosti, ki sem se je bala. Spraševala sem se, ali bom sploh kdaj imela fanta in kako bom dobila službo," je v enem od intervjujev za britanske medije svoje soočenje z boleznijo opisala Joanna.

Nato je odkrila kolesarjenje: "Enako kot šole sem se lotila kolesarjenja, trdo sem delala, namesto na težave sem mislila na kolesarjenje, zato sem postala, kar sem." Kolesarjenje ji je bilo pri srcu tudi zato, ker v ospredju ni bil videz: "Pomembno je bilo, kako kolesarim, in na podlagi tega so me sodili."

Nič je ne ustavi

Uspehi in kolajne so se začeli vrstiti. Sprva ni želela, da bi bila zaradi bolezni deležna posebne pozornosti, nosila je tudi lasulje. "Nato pa sem spoznala, da imam posebno odgovornost, da bo bolezen vedno del mene in da je zato najbolje, da jo sprejmem in poskušam navdahniti ostala dekleta s to boleznijo, da se borijo in jo sprejmejo," pravi pogumna Joanna in dodaja: "Samo enkrat živiš, torej si privošči."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.