Neverjeten julij, zgodovinske temperature!

Foto: Twitter Pogled na Phoenix.
Foto: Twitter Pogled na Phoenix.
Že več kot mesec dni se živo srebro vzpenja nad mejo 43 stopinj Celzija.
Oglej si celoten članek

Mesto Phoenix v ameriški zvezni državi Arizoni je v nedeljo preživelo že 31. zaporedni dan, ko so temperature dosegle 43 stopinj Celzija, zaradi suše in vročine pa sta se v Kaliforniji poleg več manjših razširila dva velika požara. 

Nacionalna vremenska služba ZDA je poročala, da so temperature v Phoenixu v nedeljo presegle 44 stopinj, vročniski rekordi pa v zgodovinskem vročinskem valu padajo tudi po drugih delih jugovzhoda ZDA, od Teksasa, Nove Mehike, Arizone in Nevade do Kalifornije. Na severovzhodu ZDA se je medtem v nedeljo končal krajši vročinski val, ki je trajal tri dni.

V Kaliforniji se je v nedeljo močno razširil požar, ki so ga poimenovali York in od petka gori na območju blizu meje z Nevado južno od Las Vegasa, poročajo ameriški mediji. Gasilci so kasneje sporočili, da požara nimajo pod nadzorom, in da se je razširil čez mejo v Nevado.

Gasilcem ob tem velike težave povzroča veter z močnimi sunki, ki spreminjajo smer. Ognjeni zublji, ki ponekod dosegajo višino šestih metrov, so doslej uničili 284 kvadratnih kilometrov puščavskega grmičevja in kaktusov Joshua tree.

Evakuirali območja s 120.000 ljudmi

Foto: Facebook gozdni požar Kalifornija

V Kanadi so gozdni požari doslej požgali 12,5 milijona hektarjev površin, kar je okrog tri odstotke vsega gozda v državi. Požarov je po uradnih podatkih kanadske vlade skupaj več kot tisoč, doslej so zahtevali življenja treh gasilcev in povzročili evakuacijo 120.000 ljudi.

Poleg tega se je v nedeljo iz ameriške zvezne države Washington v kanadsko provinco Britanska Kolumbija čez državno mejo razširil požar, ki je doslej v ZDA požgal okrog 3000 hektarjev površin. V Kanadi so posledično evakuirali ljudi iz 700 domov na ogroženih območjih.

Požarov v Kanadi gasilci ne morejo pogasiti, lahko jih skušajo le omejiti, pri čemer jim vse pogosteje pomagajo tudi ameriški kolegi. Dim, ki ga povzročajo gozdni požari v Kanadi, je namreč v zadnjih tednih večkrat dosegel tudi severni del ZDA.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.