Slovenija
1912 ogledov

Kaj sploh je vročinski val? Odgovor vas bo presenetil.

vročina električno omrežje Epa
Letos smo v Sloveniji preživeli dva vročinska vala.

Prvi vročinski val smo v Sloveniji letos zabeležili v drugi polovici junija in je trajal nekje od tri do šest dni, je zapisala Agencija RS za okolje (ARSO).

Drugi val se je začel v prvi tretjini julija in so ga za kakšen dan ali dva prekinile različne hladne fronte, ki so prinesle kratkotrajno ohladitev. Brez teh prekinitev bi lahko beležili daljši vročinski val.

Drugi vročinski val je bil sicer najdaljši v Kopru na postaji Markovec, kjer je trajal kar 13 dni, od 9. do 21. julija.

Kakšni so kriteriji?

 | Avtor:

O vročinskem valu pri nas govorimo, ko dnevna povprečna temperatura tri dni zapored preseže določen prag, ki je odvisen od podnebne regije.

Slovenija je razdeljena na tri regije. Omiljeno sredozemsko podnebje ima prag pri dnevni povprečni temperaturi 25 °C, celinsko podnebje pri 24 °C in zmerno podnebje hribovitega sveta pri 22 °C.

Povprečna dnevna temperatura je izračunana iz jutranje, popoldanske in večerne temperature in ima največji poudarek na večerni temperaturi. Izbrane ure meritev so 07.00, 14.00 in 21.00.

V Kopru 25 tropskih noči

Ob vročinskih valovih so zabeležili tudi kar nekaj tropskih noči, ko se najnižja temperature ne spusti pod 20 °C. Največ takšnih noči so zabeležili na Primorskem, še posebej v Slovenski Istri. V Kopru jih je bilo 25. 

Kar nekaj tropskih noči po navadi zabeležijo v termalnem pasu. To je pas, ki je nekoliko dvignjen od dolin, kjer se ne čuti vpliv temperaturnega obrata. Med takšne kraje sodijo Jeruzalemu, Hočko Pohorje in Topol pri Medvodah. 

Tropske noči so zabeležili tudi višje, in sicer na okoli 1000 m nadmorske višine, kamor sodijo Slavnik, Miklavž na Gorjancih in Lisca.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice