Slovenija
84050 ogledov

Novo opozorilo pred močnimi nevihtami, ti kraji bodo najbolj na udaru

vreme nevihta neurje oblaki dež Profimedia
Oranžno opozorilo: Spet možna toča, sunki vetra, udari strel ...

Nevihte z nalivi se bodo danes pojavljale nad večjim delom Slovenije.

Agencija RS za okolje je za območje celotne države zaradi neviht izdala oranžno opozorilo. 

Spremljajte tudi radarsko sliko padavin.

Opozorilo | Avtor: Arso Arso

"Ker pred hladno fronto ponavadi v nekoliko višjih plasteh ozračja v posameznih segmentih priteka še nekoliko toplejši zrak, je v zadnjih urah to povzročilo zmanjšanje vertikalnega temperaturnega gradienta v spodnjih nekaj kilometrih in s tem se je pojavila zaviralna plast za razvoj neviht," pojasnjujejo na portalu Ciklon.si.

Hladna fronta torej še vedno valovi na območju Alp. S približevanjem postopoma hladnejše zračne mase s severa na področje toplejše bo zopet prihajalo do povečanega dviganja zračne mase in destabilizacije ozračja na južni strani Alp. "Nad Slovenijo in okolico bodo v naslednjih urah zopet pogosteje nastajale plohe in nevihte. Spet se bodo pojavile tudi močnejše nevihte!"

Pričakujte tudi močne nalive s sodro, sunki vetra, udari strel in ponekod lahko tudi točo.

Kot napovedujejo na portalu Ciklon.si, bo najbolj burno nevihtno dogajanje v južni polovici države, tudi ob morju ter v osrednjem delu države. Trajalo bo vse do jutra. Tudi drugod po državi pa bodo do jutra ob prehajanju fronte krajevno močnejši nalivi.

Svarila pred poplavljanjem rek

"Predvsem v severni polovici Slovenije bo ob močnih in dolgotrajnejših nalivih velika nevarnost krajevnega poplavljanja hudournikov in manjših vodotokov," opozarjajo vremenoslovci. 

Nivo reke Pake, ki je grozila, da bo začela poplavljati, se sicer počasi umirja. Reka Dravinja pa je močno narasla na Zreškem Pohorju pri elektrarni Hren. Močno deževje je marsikje povzročilo hudourniške poplave, ugotavljajo na portalu Neurje.si.

Vremenski portal Neurje.si medtem povzema opozorilo za Madžarsko, ki delno vključuje tudi vzhod, severovzhod Slovenije. "Opozarjajo predvsem pred veliki točo, močnim vetrom ter tudi o možnosti razvoja tornadov - predvsem pri vzhodnih sosedih," so zapisali. 

V ponedeljkovem silovitem neurju nad severovzhodno Italijo je manj kot 80 kilometrov od Slovenije padlo doslej največje zabeleženo zrno toče v Evropi. Fotografije na povezavi.

Grozljive fotografije uničene slovenske vasice, ki sta jo razdejala močan veter in toča, pa si lahko ogledate na tej povezavi.

Kaj nas čaka jutri?

Jutri zjutraj se bo na zahodu drževe že jasnilo, pojasnjujejo na portalu Ciklon.si. "Padavine bodo dopoldne ponehale tudi v južnem in vzhodnem delu Slovenije. Zjutraj bo na skrajnem jugu države lahko še kakšna nevihta."

Čeprav bo sredi dneva in zgodaj popoldne v večjem delu države delno jasno, bo kasneje oblačnosti več. "Zaradi ogretja spodnje plasti ozračja ob sončnem vremenu in hladnega zraka v višinah se bodo od zahoda in severozahoda popoldne začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ki se lahko kasneje proti vzhodu prehodbo razširijo na večja območja," še pravijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice