Svet
6491 ogledov

Silovito neurje tudi v Švici in Italiji. Grozljive fotografije.

Neurje v Švici
1/3
Profimedia
Včerajšnje hudo neurje na zahodu Švice je zahtevalo eno smrtno žrtev. Iz Italije pa danes poročajo o smrti 58-letnice, na katero je padlo drevo.

Zahodni del Švice je včeraj prizadelo silovito neurje, ki je zahtevalo smrtno žrtev. Najhuje je bilo v mestu La Chaux-de-Fonds v francosko govorečem švicarskem kantonu Neuchatel, kjer je veter, ki je pihal s hitrostjo 217 kilometrov na uro, poškodoval več hiš, podrl žerjav in izruval številna drevesa, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ena oseba je umrla, ko je gradbeni žerjav padel na avtomobil, ki je nato zagorel.

Kratkotrajno, a močno neurje je v mestu ob francoski meji povzročilo tudi precejšnjo gmotno škodo. V neurju so bili uničeni avtomobili, odneslo je več streh, izruvana številna drevesa, motene so bile železniške povezave.

Švicarski zvezni urad za meteorologijo MeteoSwiss je sporočil, da so v vasi La Chaux-de-Fonds dopoldne izmerili sunek s hitrostjo 217 kilometrov na uro.

Huda ura tudi v Italiji

Sever Italije, natančneje Milano ter velik del pokrajine Brianza in sever Lombardije, je po ponedeljkovem neurju danes okoli 4. ure zjutraj zajela nova silovita nevihta z močnim dežjem in sunki vetra. Ponekod je padala tudi toča, v Milanu v velikosti teniških žogic.

Čeprav je nevihta po pričevanjih trajala le okoli deset minut, so milanski gasilci davi prejeli na stotine klicev. Poročali so o odkritih strehah in poplavah zaradi velike količine padavin in toče, ki sta padli v kratkem času, ter o številnih podrtih drevesih. Poškodovane so bile tudi tramvajske proge, podzemna železnica pa je zaprta, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Pekel", "apokalipsa" so besede, ki spremljajo na družbenih omrežjih objavljene fotografije nevihte. Na videoposnetkih je videti intenzivnost dežja in močne vodoravne sunke vetra, ki so v nekaterih primerih razbili ali odprli okna hiš ter povzročili poplave.

Pred tem so v ponedeljek pozno zvečer pokrajino Brianza prizadeli nalivi, v pokrajini Monza pa je bilo podrtih veliko dreves. Eno od dreves je padlo na avtomobil, v katerem so bili mati, oče in dveletna deklica. Očeta so zaradi poškodb glave odpeljali v bolnišnico. Mati in hči nista bili poškodovani.

Na žensko padlo drevo

V mestu Lissone v pokrajini Monza pa je umrla 58-letna ženska, na katero je padlo drevo. Ko je bila na poti v službo, se je med čakanjem na konec nevihte zatekla v zavetje, ko pa se je premaknila, je nanjo padlo veliko drevo. Mimoidoči so takoj poklicali pomoč, a ko so prišli reševalci, niso mogli storiti ničesar, da bi jo rešili.

1/3
Profimedia
O toči v velikosti teniških žogic in močnem vetru, ki sta povzročala škodo, so v ponedeljek pozno zvečer poročali tudi iz Pordenona, Vidma in Gorice. Neurje je tam povzročilo gmotno škodo, tudi na električnem omrežju, tako da je v številnih manjših občinah prišlo do izpadov električne energije. Poročali so tudi o velikem številu udarov strele in podrtih drevesih, je poročala Ansa in dodala, da se je nevihta nato hitro premaknila proti Sloveniji.

Ekstremna toča v Italiji

V Italiji (Pordenone) je ob silovitih neurjih padala tudi ekstremna toča. Kot je razvidno iz objave portala Neurje.si, je možno, da je govora o novem evropskem rekordu, saj pojav takšne toče še ni bil zabeležen. Po celotni dolžini je namreč toča merila 20 centimetrov, v premer pa 16 centimetrov. Kos na sliki je tehtal več kot en kilogram.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 15:10 25.julij 2023.

    Skandinavski ciklon in afriški anticiklon že tedne mešata vroč in hladen zrak nad severno Italijo, posledice pa so, kakršne so. In zakaj sta oba vrtinca tam, skoraj nepremično, že tedne? Zakaj ne 'odpotujeta' na vzhod, kot je bila to njihova ...prikaži več 'navada' že od pamtiveka? Hja, podnebne spremembe V3.0 vendar. Samo opazovati je treba in brati še kaj drugega kot novice, ki jih servirajo levodesni enoumni mediji pod vplivom gnilemu Bruslju vdanih hlapčevskih vlad. Vsa stroka namreč še ni prodana.

  • BenX 12:29 25.julij 2023.

    Naj me nekdo popravi, če se motim. Ni res, da vsa zadnja neurja izhajajo iz področja med Švico in Italijo oz. se tam "zadeva začne"? Jug Švice, server Italije in kar je še kilometrov vmes.