Slovenija
18040 ogledov

Zato so nevihte še vedno tako močne

Mateja Ščuka/Ciklon.si
Temperature so nižje, kot smo jih bili vajeni v preteklih dneh, nevihte pa še vedno močne. In zakaj se tako hitro premikajo?

Sistem močnih neviht je dosegel Slovenijo. Predvidoma bo prešel celo državo. Agencija za okolje RS (Arso) je oranžni alarm prižgala za vso državo.

Najbolj pestra neurja v zadnjih dvajsetih letih

"Nova linija bo zelo hitro prešla državo, ponekod lahko ob močnem vetru še pada toča. Tudi danes nas bo še prešlo nekaj nevihtnih linij, predvsem pa bo na udaru južna polovica države, kjer bo možna debelejša toča, "opozarjajo na vremenskem portalu Ciklon. si, kjer dodajajo, da je "verjetno je govora o najbolj pestrih neurjih v zadnjih 10-20 letih.

Zato so nevihte tako močne

Vendar so temperature danes vendarle nižje, kot smo jih bili vajeni v preteklih dneh. Zato se marsikdo sprašuje, kako lahko pri temperaturi okoli 18 °C nastajajo tako močne nevihte? 

Na Arsu pojasnjujejo, da je višje podobno toplo kot pri teh. "Takšna je današnja jutranja sondaža nad Ljubljano, ki kaže, da je malo višje razmeroma toplo in še vedno podobno vlažno, kot pri tleh. Temperatura na 1500m je tako okoli 18 °C. Nad to višino se nahaja plast zrak z izrazitim padcem temperature z višino. Ob sprožitvi bi nevihtni oblak segel približno do višine 12 km."

Dodajajo, da je neobičajno močan je tudi jugozahodni veter v višinah, ki na nadmorski višini okoli 6 km piha s hitrostjo okoli 110 km/h, na nadmorski višini okoli 10 km pa s hitrostjo 160 km/h. Zato se nevihtne celice zelo hitro pomikajo.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 6
  • bobubob 10:08 25.julij 2023.

    Neobičajno je, ja. Nihče pa se ne sprašuje - zakaj? Ker tako afriški anticiklon kot skandinavski ciklon na svojih mestih vztrajata že tedne in se ne pomikata proti vzhodu, kot je bila njihova 'navada' še v časih brez 'podnebnih sprememb'. ...prikaži več'. Mi smo pa vmes, žrtve 'prijateljskega ognja' naših 'zaveznikov'. Lani so posipali(razvidno iz sat. posnetkov), letos pa je na delu nova tehnologija. G. Trontelj je ta terorizem poznal že pred desetletji. In je to tudi pogumno povedal - kar pred kamerami.

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:17 25.julij 2023.

    Na kredarici pa toča