Svet
7948 ogledov

Dečka ubila elektrika: "Tresel se je, oživljanje ni pomagalo ..."

Neurje Srbija
1/4
Profimedia
Veliko poškodovanih, tudi smrtna žrtev.

Potem ko je silovito neurje z močnim vetrom in dežjem v petek najprej pustošilo po severni Italiji, Sloveniji in delu Hrvaške, je zvečer doseglo Bosno in Hercegovino ter Srbijo. Tu je najbolj prizadelo Novi Sad na severu države, kjer je umrl 12-letnik, 30 ljudi pa je bilo poškodovanih. Povzročilo je tudi gmotno škodo, poročajo lokalni mediji.

Med neurjem je v Novem Sadu kljub poskusu oživljanja v petek zvečer umrl 12-letnik. "Nismo imeli elektrike in videl sem, da se je zunaj nekaj svetilo, ko je nevihta minila. Šel sem na ulico in videl fanta, ki se je tresel. Stekel sem do njega in ugotovil, da se trese zaradi električnega udara ali strele," je za srbski Kurir povedal sosed.

Srbski mediji poročajo, da je deček želel obiskati svojo teto, ki živi nedaleč od njegove hiše. "Po prvih podatkih je pristopil, da bi ji potrkal na okno in menda je stopil na napajalni kabel, ki je bil poškodovan zaradi neurja. Vendar se to le domneva, natančen vzrok bo znan po obdukciji," je za Kurir povedal neimenovan vir.

Huje poškodovana je bila tudi 45-letna ženska, ko je na kiosk, v katerem je delala, padlo drevo. V bolnišnico so med drugim prepeljali tudi 73-letnika, ki je bil poškodovan, ko je njegovo hišo zadela strela, poroča srbski portal televizije N1.

Ponekod še vedno brez elektrike

Neurje je v tem drugem največjem srbskem mestu povzročilo tudi veliko razdejanje. Med drugim je padel žerjav, zrušila se je streha novosadskega sejma, poškodovana je šola, pa tudi številne avtobusne postaje, reklami panoji in prometni znaki, izruvana so bila številna drevesa.

Močan veter je izruval tudi simbol mesta, drevo koprivovec v središču mesta, ki je bilo po ocenah staro več kot 130 let in pod zaščito države kot naravni spomenik.

V nekaterih primestnih območjih danes nekatera gospodinjstva še vedno nimajo elektrike. Dežurne ekipe so delale vso noč, po besedah župana Milana Đurića pa si vse razpoložljive ekipe ob pomoči policije tudi danes prizadevajo odpraviti posledice, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Padala velika toča

V BiH je neurje največ težav in gmotne škode povzročilo v entiteti Republiki Srbski, kjer je med drugim orkanski veter zrušil televizijski oddajnik. Na območju kraja Bosanski Novi pa je padala toča v velikosti namiznoteniške žogice, poroča sarajevski portal Klix.

V neurju z močnim vetrom in dežjem, ki je pred tem zajel Hrvaško, pa je bilo po prvih podatkih poškodovanih sedem ljudi, šest v kampu v Novigradu in eden v Opatiji. Še vedno iščejo moškega, ki je izginil v morju med neurjem blizu Novigrada.

Silovito neurje je na Hrvaškem v petek sprva zajelo Istro in Kvarner, ki ju je tudi najbolj prizadelo. Padala je toča, močan veter pa je ruval drevesa. Neurje se je nato premaknilo v notranjost države. Župan Zagreba Tomislav Tomašević je sporočil, da gasilci v prestolnici posredovali 200-krat, da pa poškodovanih ni bilo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
Sorodne novice