Slovenija
17804 ogledov

Nočna huda ura: poplave, odkrite strehe, evakuacija otrok ...

Aleš Čretnik
Ponoči neurje povzročilo največ težav na Celjskem in Severnem Primorskem, evakuirali otroke iz Lepene.

Neurje z močnim vetrom in točo je ponoči iznad Italije zajelo območja regijskih centrov za obveščanje Celje, Ljubljana, Nova Gorica, Maribor, Kranj, Postojna in Slovenj Gradec. Največ težav je bilo na Celjskem. Gasilci so med drugim sodelovali pri evakuaciji otrok iz kampa Lepena v Bovcu, so danes sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Po do sedaj zbranih podatkih so zabeležili 157 dogodkov, največ na območju regijskega centra za obveščanje Celje, in sicer 76 dogodkov, 34 na območju Ljubljane, 29 na območju Nove Gorice, po štiri na območjih regijskih centrov Maribor, Postojna in Kranj ter tri na območju Slovenj Gradca.

Močan dež in veter ter toča so podirali drevesa, telekomunikacijske drogove in napeljave, odkrivali strehe, meteorne vode so poplavljale objekte, pojavilo se je tudi nekaj plazov.

Močno je prizadelo Severno Primorsko. 

Padala je debela toča, ki je poškodovala strehe, okna in avtomobile predvsem v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko. Močan veter je ruval drevesa in odkrival strehe na širšem območju Goriške, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite Samo Kosmač.

"Po zadnjih podatkih je toča poškodovala veliko streh, razbijala strešna okna in poškodovala tudi veliko avtomobilov. Veliko je bilo tudi podrtega drevja in poškodovane infrastrukture. Potem se je neurje premaknilo na ajdovsko področje, kjer tudi poročajo o odkritih in poškodovanih strehah na stanovanjskih in gospodarskih poslopjih v naseljih Erzelj in Gozd," je povedal Kosmač.

V centru za obveščanje so samo danes zjutraj prejeli več kot 200 klicev občanov, ki so potrebovali pomoč. Vendar celotne slike še nimajo, saj se bo prava škoda pokazala šele čez dan.

Že od ponedeljka zvečer so na delu vse razpoložljive gasilske enote, ki pomagajo ljudem pri pokrivanju streh, da ne bi ob dežju prihajalo do še večje škode.

Nočno neurje je znova povzročilo več težav na Celjskem

Najhuje je bilo v občinah Slovenske Konjice in Rogatec. Kot je za STA povedal konjiški župan Darko Ratajc, je veter na Osnovni šoli v Ločah razkril streho, v središču Slovenskih Konjic pa neurje ni povzročilo večjih težav. Na območju Elektra Celje je bilo brez elektrike okoli 1500 odjemalcev.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je območje Občine Slovenske Konjice v ponedeljek zvečer zajelo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je razkril več stanovanjskih in drugih objektov.

Podrtih je tudi nekaj dreves, nekatere prometne povezave so prekinjene, težave so tudi zaradi poškodovanih električnih vodnikov. Aktivirani so bili gasilci Prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Slovenske Konjice, Loče, Zbelovo, Žiče, Tepanje, Draža vas in Prostovoljne gasilske enote Celje, ki na terenu odpravljajo posledice neurja, prekrivajo razkrite strehe in z odstranjevanjem podrtih dreves vzpostavljajo prometne povezave, dežurni Elektro podjetja Celje pa vzpostavljajo električne vode.

Strela zadela gospodarsko poslopje

Nekaj po 1. uri je v Spodnjih Grušovjah v konjiški občini strela udarila v gospodarsko poslopje in zanetila požar. Posredovali so gasilci PGD Tepanje, Slovenske Konjice, Loče, Draža vas in Žiče, ki so požar omejili in pogasili. Ogenj je objekt v celoti uničil.

Hudo je bilo tudi v Občini Rogatec, ki jo je zajelo močno neurje z vetrom in nalivom, vendar kot je za STA povedal župan Martin Mikolič na objektih ni nastala večja gmotna škoda. Orkanski veter je razkril en stanovanjski in en kmetijski objekt, podrl drevesa preko cest in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. Gasilci so po županovih besedah posredovali v 11 primerih, kjer so odstranjevali podrta drevesa s cestišč.

Plazovi, orkanski veter

V Trških Gorcah se je na cesto sprožil plaz. Aktivirani so bili gasilci PGD Rogatec, ki odpravljajo posledice neurja, prekrivajo razkriti strehi in odstranjujejo drevesa za vzpostavitev prometnih povezav, dežurni Elektro podjetja Celje pa vzpostavljajo električne vode.

V sosednji Občini Rogaška Slatina so se tudi soočili z močnim neurjem z vetrom in nalivom. Orkanski veter je razkril več stanovanjskih in drugih objektov, podrl drevesa preko cest in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike.

Slatinski župan Branko Kidrič je za STA povedal, da trenutno odstranjujejo podrto drevje, podatkov o tem, koliko je bilo odkritih streh pa za zdaj še nima.

Aktivirani so bili gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina, Rogaška Slatina in Kostrivnica, ki na terenu odpravljajo posledice neurja, prekrivajo razkrite strehe in z odstranjevanjem podrtih dreves vzpostavljajo prometne povezave, dežurni Elektra Celje pa vzpostavljajo električne vode.

Tudi območje Občine Šentjur je zajelo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je razkril večje število stanovanjskih in drugih objektov, podrl drevesa preko cest in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike.

Najhujše je bilo v okolici Ponikve. Aktivirani so bili gasilci PGD Ponikva, Dramlje, Dolga Gora, Lokarje, Kalobje, Planina, Slivnica in Šentjur, ki odpravljajo posledice neurja, na terenu so tudi dežurne ekipe Elektra Celje.

Orkanski veter je v šmarski občini razkril dva stanovanjska objekta, podrl drevesa preko cest in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. Aktivirani so bili gasilci PGD Šmarje pri Jelšah Sladka Gora in Šentvid, ki odpravljajo posledice neurja.

Tudi območje Občine Zreče je zajelo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je na treh lokacijah podrl drevesa preko cest in prekinil prometne povezave. Posredovali so gasilci PGD Zreče in PGD Stranice, ki so drevesa odstranili, in ponovno vzpostavili prometne povezave.

Na območju celjske občine je divjalo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je v Gorici pri Šmartnem in v Ločah podrl drevesa preko cest in prekinil prometno povezavo. Posredovali so celjski prostovoljni gasilci, ki so drevesa odstranili in ponovno vzpostavili prometne povezave.

 

Zamude vlakov

Zaradi odstranjevanja posledic neurja bodo vlaki, ki vozijo med Celjem in Poljčanami ter med Jesenicami in Novo Gorico, vozili z daljšimi zamudami, so sporočili s Slovenskih železnic.

Neurja, ki so v ponedeljek popoldne in v noči na torek zajela večji del države, so namreč težave povzročila tudi v železniškem prometu.

Ob 6.30 je bilo na širšem distribucijskem omrežju Elektra Celje brez električne energije 1547 odjemalcev, je zapisano na spletnih straneh Elektra Celje.

Na Distribucijski enoti Celje je brez elektrike 1173 odjemalcev, na velenjski enoti 205 odjemalcev in na slovenjgraški enoti 169 odjemalcev.

Oranžno opozorilo

Agencija RS za okolje (Arso) je tudi za danes izdala oranžno opozorilo zaradi velike verjetnostni neurij za celotno Slovenijo. V severnem delu države se bodo čez dan nadaljevali nalivi, v južni polovici pa je popoldne lokalno verjetnost debelejše toče. Na Arsu ob tem ne izključujejo možnosti razlivanja hudourniških vodotokov in manjših rek.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 10:06 25.julij 2023.

    Iz tele nesreče bi lahko bila tut sreča, samo v Bovcu in Lepeni bi moralo odplaviti SDS-ovce in njihov tabor, pa bi bla država rešena, škoda res?

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:32 25.julij 2023.

    Zamude vlakov,do zdaj so zamujali eno uro,zdaj pa dve

  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 08:58 25.julij 2023.

    A ne bi mogu met SĐS svoj letni zlet v Lepeni?