Slovenija
105431 ogledov

Slovenijo dosegla močna nevihta, Arso prižgal rdeč alarm

Radarska slika padavin Arso
Padala je toča.

"Zahodnemu delu države se približuje zelo močan nevihtni pas, ki bo naše kraje dosegel v roku ene ure! Pričakujemo lahko silovit vetrovni piš in lokalno tudi debelo točo," so ob 20.35 opozorili na portalu Neurje.si.

Njihova napoved se na žalost uresničuje, saj se je nevihta močno razbesnela. Objavili so dodatno opozorilo za prebivalce Nove Gorice in okolice: "To je zelo intenzivno! Močna nevihta se bo hitro pomaknila proti osrednjem delu države. Ne zadržujte se na prostem, saj je lahko smrtno nevarno! Veter bo najverjetneje povzročil obširen vetrolom po celotnem pasu. Možna je tudi večja toča."

Arso je prižgal rdeč alarm za jugozahodno, jugovzhodno in osrednjo Slovenijo.

Bralka iz Nove Gorice nam je sporočila, da je toča že klestila, največja premera 4 cm. Bralka je sicer zavetje poiskala na parkirišču nakupovalnega centra Supernova.

Toča | Avtor: bralka bralka

Verjetnost trenutnega pojavljanja toče sicer lahko spremljate na tej povezavi

Kako se bo gibalo, pa spremljajte na radarski sliki padavin.

Spodnji posnetek prikazuje prihod nevihtnega sistema na Bled.

Italijani so posledice nevihte že občutili, predvsem tri hujše, prvo med Piemontom in bližnjo Lombardijo, drugo med severovzhodno Lombardijo in blizu Trentina, tretja pa je zajela Furlanijo - Julijsko krajino.

Za današnji večer je Arso za celo Slovenijo, razen za osrednjeslovensko regijo, izdal oranžno opozorilo za močne nevihte, za jutri, že od polnoči, je oranžno opozorilo izdano za celotno Slovenijo. 

Še večja težava bodo namreč nalivi jutri čez dan, saj se lahko nad določenimi območji tudi obnavljajo, posledično pa lahko pride do večjega porasta hudourniških vodotokov. "V južni polovici Slovenije pa lahko v torek popoldne lokalno verjetno pričakujejo debelejšo točo, tako da bomo tudi na agenciji spremljali, kaj se dogaja z vremenom in po potrebi tudi zaostrili stopnjo vremenskega opozorila, kot smo ga že nekajkrat letos," je v današnji izjavi za medije med drugim dejal Brane Gregorčič, meteorolog na Agenciji RS za okolje.

Kaj nas čaka, si preberite na tej povezavi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:35 25.julij 2023.

    Arso prižgal rdeč alarm,to naredijo pa za je za njih konc šihta

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:29 24.julij 2023.

    Slovenija, drži se! Čas pa bi bil, da se svetovna politika začne vesti, kot da se zaveda, da nas klimatske spremembe lahko pogubijo.

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 21:17 24.julij 2023.

    https://www.rainviewer.com/weather-radar-map-live.html