Slovenija
84687 ogledov

Vremenoslovci omenjajo tudi možnost tornada. To so podrobnosti.

David Klobasa/Neurje.si
Novo oranžno opozorilo, ki se kaj hitro lahko spremeni v rdeče.

Nov nevihtni pas trenutno potuje v smeri proti vzhodu, severovzhodu. Znova lahko pričakujemo pestro dogajanje. Agencija za okolje RS (Arso) je ob 12.uri izdala novo, oranžno opozorilo za vso državo. Prav lahko se zgodi, da ga bodo čez dan zaostrili v rdečega.V severnem delu države se bodo čez dan nadaljevali nalivi, v južni polovici pa je popoldne lokalno verjetnost debelejše toče.

Sicer nam vremenoslovci svetujejo spremljanje radarske slike padavin, ki jo najdete tukaj. 

Možnost tornadov

Vremenski portal Neurje.si medtem povzema opozorilo za Madžarsko, ki delno vključuje tudi vzhod, severovzhod Slovenije. "Opozarjajo predvsem pred veliki točo, močnim vetrom ter tudi o možnosti razvoja tornadov - predvsem pri vzhodnih sosedih," so zapisali. 

Sicer je v našo državo nov nevihtni sistem prihaja z italijanske strani.  Zelo močna supercelica se je pred nekaj urami nahajala v okolici Padove (tornadična). Sedaj se nov nevihtni pas zopet približuje našim krajem, dodaja spletni portal Neurje.si. "Struktura nevihte kot ameriške ravnice," so zapisali. 

Marsikje po Sloveniji so neurja že povzročila nevšečnosti.Tako je bilo dopoldan na Bleiweisovi cesti v Kranju, kjer se je pri avtobusni postaji čez cesto podrlo drevo. Gasilci so oviro kmalu odstranili in promet je normalno stekel.

Hudo neurje je dopoldne zajelo tudi Slovenske gorice.

Povsod po Sloveniji je tako še vedno povečana verjetnost krajevnih neurij, ki bodo najpogostejša pozno popoldne, zvečer in v prvem delu noči na sredo. Pričakujemo nalive, močne sunke vetra in krajevno tudi točo. Ob tem bodo možna razlivanja hudourniških vodotokov.

Popoldne bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami, pojavljale se bodo tudi močnejše nevihte. Ponekod bo zapihal okrepljen veter severnih smeri. Temperature bodo od 18 do 24, na Primorskem okoli 26 °C.

Jutri dopoldne bodo padavine povsod ponehale, od zahoda se bo delno zjasnilo. Popoldne bo možna še kakšna ploha ali nevihta. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 18 °C, najvišje dnevne od 20 do 24, na Primorskem do 27 °C.

V četrtek in petek bo sončno in spet nekoliko topleje.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 9
  • Avatar Garancija
    Garancija 15:45 25.julij 2023.

    Pred leti sem gledal discovery,kako lahko umetno sprožiš tornado

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 14:27 25.julij 2023.

    Ujme leta 1919....1929....1951...1958..So povzročile ogromno škodo (uniočenih po več kot 10 000 hiš) in po več smrtnih žrtev...Preden začnete jamrat tisti, ki se vam je zgodovina začela leta 2022 ali kakšno leto prej

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 14:23 25.julij 2023.

    Kje so zdaj tisto goreči kmetijski strokovnjaki in gospa Kajfež Bogataj ki so lani v suši pametovalo kako je treba pridelavo prilagajati na sušo? Bodo letos pametovali kako je treba prilagoditi na nalive? Kaj pa naslednje leto? Morda kako se ...prikaži več izogniti snežnemu neurju sredi poletja?