Svet
3626 ogledov

Znanstveniki potrdili domneve glede vročinskih valov

Vročinski val
Na severni polobli je trenutno zaradi naraščajoče vročine prizadetih več deset milijonov ljudi, v prihodnje pa bo še huje, če ne zmanjšamo emisij, ki segrevajo planet, v novi analizi opozarjajo strokovnjaki iz skupine World Weather Attribution. Študija je pokazala tudi, da so vročinski valovi bolj intenzivni, kot bi bili brez podnebnih sprememb.

Hudi vročinski valovi so ta mesec zajeli južno Evropo, dele ZDA, Mehiko in Kitajsko s temperaturami nad 45 stopinj Celzija. Ta naraščajoča vročina pa bi bila brez podnebnih sprememb, ki jih je povzročil človek, skoraj nemogoča, so med drugim ugotovili strokovnjaki in dodali, da so temperature na Kitajskem zaradi globalnega segrevanja 50-krat večje.

Znanstveniki so v preteklih letih že prišli do ugotovitev, da globalno segrevanje vpliva na bolj intenzivne, daljše in pogostejše vročinske valove. Skupina raziskovalcev mednarodne iniciative World Weather Attribution (WWA) pa se je tokrat osredotočila na vprašanje, kako daleč so se julijski vročinski valovi na severni polobli oddaljili od tega, kar bi bilo pričakovano brez učinka globalnega segrevanja, pri čemer so, da bi primerjali podnebje, kakršno je danes, s tistim iz preteklosti, uporabili vremenske podatke in simulacije računalniških modelov.

V prihodnosti bi lahko bilo še slabše

Kot je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP izpostavila sodelujoča podnebna znanstvenica v raziskavi Friederike Otto z Inštituta za podnebne spremembe in okolje Grantham na Imperial College London, bi bilo v preteklosti nemogoče, da bi se tako močni vročinski valovi zgodili istočasno. Dodala je, da ljudje ne bi smeli biti več presenečeni, da prihaja do temperaturnih rekordov.

Po oceni Otto in njenih kolegov znanstvenikov pa bi bila lahko prihodnost še slabša. "Dokler bomo kurili fosilna goriva, bomo videli vedno več teh ekstremov," je dejala Otto. Hudi vročinski valovi, trenutno pričakovani enkrat na približno 15 let v Severni Ameriki, vsakih deset let v južni Evropi in vsakih pet let na Kitajskem, se bodo po najnovejših dognanjih pojavljali pogosteje, in sicer na vsake dve do pet let. V prihodnjih približno 30 letih pa je ob tem pričakovati tudi dvig globalne temperature na dve stopinji Celzija, razen če bodo države vendarle izpolnile zaveze iz pariškega sporazuma in zmanjšale emisije toplogrednih plinov, so še dodali avtorji raziskave.

Vodilni klimatolog pri ameriški vesoljski agenciji Nasa Gavin Schmidt je sicer že prejšnji teden dejal, da letošnji julij ne bo le najbolj vroč mesec od začetka beleženja meritev, ampak tudi najbolj vroč v "stotih, če ne tisočih letih".

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pa ekstremna vročina trenutno obremenjuje zdravstvene sisteme, zaradi nje pa so prizadeti predvsem starejši ljudje in otrocu. V organizaciji so še posebej zaskrbljeni tudi zaradi ljudi s srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo in astmo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • bobubob 14:59 25.julij 2023.

    Znanstveniki? Taki kot oni zagovorniki 'cepljenja', ki je pobilo tisoče in ki je krivo za presežne smrti povsod, kjer so vlade globalistom prodale svoje ljudi? Res, danes plebs verjame le še tistemu, kar mu pokaže njegova lastna pamet - v ...prikaži več njegovem lastnem telefonu seveda. Da bi bral in poslušal, predvsem pa razmislil še o čem drugem? Z zarotniki in zarotami se pač odgovorni sodobni ljudje ne ukvarjajo. Namesto tega raje odgovorno ploskajo, ko se ploska. Morje je toplo, Lidl poln, svet je lep!

  • lojs 14:26 25.julij 2023.

    to kar se zadnje časa pri nas in v bližini dogaja, je res skrajno čudno in spet zakaj ravno tukaj ... segrevanje gor-dol, "mi smo krivi", to poslušamo že (vsaj) 20 let ali več ... neurje s točo je pri ...prikaži več +35 ali pa pri +15 in toča je lahko kjerkoli, tudi na triglavu ... vsa ta znanost se vsak dan bolj podira ... edino kar verjamem, je to, da si neznansko prizadevajo iztrebiti večji del prebivalstva, kar jim pa žal (pre)slabo uspeva

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 14:06 25.julij 2023.

    Kakšno laično nakladanje, ste vsaj dobro plačani za to ?!....Še nikoli nikjer ni nihče dokazal povezave med antropogenim CO2 in podnebnimi spremembami...In že davno je bilo dokazano, da se je vedno najprej dvignila povprečna temperatura in šele nato z zamikom ...prikaži večm se poveča CO2 v atmosferi in ne obratno.. Sveda iste ovce prikimavajo, ki so bile trikrat brez potrebe cepljene in ki mislijo, da je bila Ukrajina nedolžna žrtev ruske agresije...