Slovenija
2035 ogledov

Evakuirali 53 otrok in mladostnikov, vozil jih je tudi podžupan

Evakuacija tabornikov v Kobaridu občina Kobarid
Med taborniki je bilo tudi 33 otrok.

Torkova in sredina neurja so po Sloveniji povzročila hudo razdejanje, posledice pa so vidne še danes. Na severnem Primorskem tako pristojne službe dan bo uničujočem neurju nadaljujejo s sanacijo objektov. V Čepovanu, v mestni občini Nova Gorica, hitijo s prekrivanjem poškodovanih objektov in streh. Na Predmeji v občini Ajdovščina pa so gasilci že včeraj s folijami uspeli prekriti ostrešja na osmih poškodovanih objektih, je sporočil namestnik poveljnika Civilne zaščite občine Ajdovščina Matevž Brataševec.

V Kobaridu evakuirali večje število oseb

Civilna zaščita občine Kobarid pa je včeraj preventivno evakuirala večjo število oseb iz tabora v bližini Podbele. Kot je zapisal poveljnik Aleksander Vončina, so nekaj po polnoči prejeli klic iz regijskega centra za obveščanje Nova Gorica, da je v taboru v bližini Nadiže 53 oseb iz zamejstva oziroma z območja Trsta in bližnjih naselij. Več kot polovica oseb je bilo mladih, med osmim in 16. letom starosti. "V taboru se je nahajalo 33 otrok do starosti 16 let. Še 20 jih je bilo starejših od 16 let, nekaj jih še ni bilo polnoletnih. Ostale osebe pa so bile tam kot spremljevalci," nam je povedal Aleksander Vončina. Zaradi napovedi novih hudih neviht je namreč vodja tabora zaprosila za preventivno evakuacijo.

Aktivirana so bila gasilska društva iz občine Kobarid z vozili za prevoz oseb, za nastanitveni objekt pa je bila določena športna dvorana v Kobaridu. Na pomoč je priskočil tudi podžupan občine Marko Miklavič, ki je s svojim osebnim vozilom pomagal pri prevozu otrok. Ob 00.50 uri so vozila s taborniki krenila iz Podbele, v Kobarid so prispeli ob 01.15 uri. V varnem zavetju telovadnice so bili tako že ob 01.30 uri.

Kot je še dejal Vončina, je bila napoved nevihte precej hujša, kot pa je bila nevihta sama. "Nevihta ni bila tako huda, kakor je kazalo na radarski sliki. Veliko se je bliskalo, pričakovati je bilo točo, vendar je potem šlo vse nižje," je dejal ter dodal, da so se za preventivno evakuacijo vseeno odločili.

"Bil sem obveščen o evakuaciji ter nato po telefonu preko centra govoril z vodjo tabornikov. Akcija je bila sprožena v 10 minutah. Nekaj čez eno uro zjutraj so bili taborniki že v telovadnici šole v Kobaridu," je razložil. "Danes zjutraj sem se ponovno slišal z vodjo tabornikov. Klicala me je, da so spraznili telovadnico. Imajo svoj majhen avto in kombi, s katerim gredo nazaj gor, saj kaže, da bo vreme dobro. Do četrtka bodo v taboru, saj imajo tam še šotore in ostale stvari. Nato je njihovega taborjenja konec."

Obenem je Vončina izkoristil priložnost ter pohvalil hitro odzivnost vodje tabornikov. "Tudi zelo lepo govorijo slovensko, naše številke 112 in 113 so uporabili zelo hitro, komunikacija je bila dobra. Z njimi se je dalo dobro delati," je še dodal za konec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Igor Jurše 16:28 26.julij 2023.

    Tudi sama radarska slika ni bila nič posebnega.Poseben je bil napis pod njo v naših finih medijih,češ da se nam bliža prava pošast.Enkrat bo vdrla v kokošnjak in požrla vseh 24kur.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 13:04 26.julij 2023.

    Vodja tabornikov se je pravilno odločil ! Evakuacija je bila izvedena tip-top. Bravo ! Vsem sodelujočim pa Hvala od prestrašenih staršev !