Slovenija
84904 ogledov

Velika evakuacija, domove bodo morali zapustiti številni Slovenci

Bomba pri Novi Gorici Darko Zonjič
Jutri bo potekala evakuacija prebivalcev dela Nove Gorice in Gorice.

"Na slovenski strani bodo morali domove začasno zapustiti vsi prebivalci v 400-metrskem varnostnem pasu od najdišča neeksplodiranega telesa, na še dodatnih 200 metrov pa bo gibanje na prostem prepovedano (na 🇮🇹 italijanski strani je evakuacija odrejena na območju 600 metrov)," so zapisali na Facebook strani Mestne občine Nova Gorica.

"Vsi prebivalci imajo dovolj časa, da mirno in z najnujnejšimi stvarmi zapustijo svoje domove. Čas za evakuacijo je namreč predviden med 7. in 9. uro. Poskrbljeno bo tudi za vse, ki sami ne morejo zapustiti svojih domov. Za vse, ki ne bodo imeli druge možnosti začasne nastanitve (npr. pri sorodnikih, prijateljih itd.), bo urejen zbirni center v prostorih Mestne občine Nova Gorica," so še zapisali na družbenih omrežjih. 

Vsi objekti v 400-metrskem pasu bodo v času intervencije pod nadzorom gasilcev, predstavnikov civilne zaščite ter policije. Poleg tega bo območje snemano tudi iz zraka z brezpilotnimi letalniki, so še opozorili. 

Ceste bodo zaprte, vozila je treba umakniti

"Prebivalce prosimo, naj svoja vozila pravočasno umaknejo s tega območja. Ceste bodo namreč med intervencijo zaprte za ves promet. Ob 10. uri, oziroma takoj potem, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji za začetek intervencije (na obeh straneh meje), se bo oglasila sirena z znakom za opozorilo pred neposredno nevarnostjo (to je zavijajoč zvok v trajanju ene minute)," so pojasnili na MO Nova Gorica. 

Kako bo potekal premik bombe?

"Po zvoku sirene bodo pirotehniki neeksplodirano letalsko bombo spustili v že pripravljeno več kot 4 metre globoko jamo, obdano s 125 balami sena. Le-te bodo namočili z vodo, da bi preprečili morebitni vžig, še posebej, če jim je ne bi uspelo onesposobiti v prvi fazi, to je z odvijanjem obeh mehanskih vžigalnikov," so sporočili. 

"Konec intervencije oziroma onesposobitve letalske bombe je načrtovana najkasneje okrog 14. ure, kar bo označil 30 sekundni enakomerni zvok sirene. Po njem se bodo prebivalci lahko vrnili na svoje domove," so zaključili v MO Nova Gorica.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
 • vzev 08:26 23.julij 2023.

  Zopet kompliciranje. Pa če bi živel tam, me nebi spravili iz hiše. Kopač je spravil to bombo ven, jo razmetaval... Pa ni počila. In tudi sedaj ne bo. Samo, da se zapravlja denar. Po vrhi še pa maltretirajo prebivalce, ki ...prikaži več bi samo radi lepo mirno uživali in počivali doma.

 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 08:10 23.julij 2023.

  To smo mi že večkrat doživeli v Hessnu. Celotno mesto Babenhausen so evakuirali in na koncu je naredilo puf...pred tem pa, žalostno je videti kako so rešilci vozili nepokretne iz domov in to daleč od tiste bombe. Včasih res pretiravajo ...prikaži več s temi izračuni. Če bi bilo res tako hudo, bi mene bolj skrbelo za hišo, blok, kakšne razpoke bodo nastale.Pa se ni še nobena hiša podrla. Ne verjamem da je potrebna vsa ta panika v radiusu 600m.

 • Avatar karjola
  karjola 21:03 22.julij 2023.

  JUtre vsi na rafut. Prneste pivo in čevape. Nardimo žur!