Juncker napovedal kvote za razporeditev beguncev po EU

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je evropski parlament okaral, da so ukrepi za preprečitev nadaljnih brodolomskih tragedij, bistveno premili. Zavzel se je tudi za vzpostavitev kvot za razporeditev beguncev med državami članicami Evropske unije.
Oglej si celoten članek

Odzive in ukrepe na tragedijo, ko je pri prečkanju Mediteranskega morja prejšnji teden umrlo okoli 800 ljudi, je predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker označil za ne dovolj dobre. Povedal je še, da je bila ukinitev morske operacije Mare Nostrum, kjer so pregledovali morje in reševali migrante, "resna napaka, ki je povzročila izgubo življenja mnogih". Po mnenju Junckerja bi morala zdajšnjo operacijo Triton, ki je veliko manj obsežna, dodatno sofinancirati tudi Unija.

Vzpostavili bi kvote

Tudi priseljencem, ki se prek morja povečini najprej zatečejo v Italijo, pa bi morale vse države Unije ponuditi zatoščišče. Juncker je tako napovedal, da bo Komisija predlagala sistem kvot za razporeditev beguncev med članice. S tem predlogom naj bi zagotovili solidarnost vseh članic.

Število migrantov v Evropo se je zaradi vojne in nestabilnih razmer na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki v zadnjem letu sicer močno povečalo. Tudi v Sloveniji so lani zabeležili 40 odstotkov več prošenj za dodelitev mednarodne zaščite - skupno je bilo lani vseh 385. A ker večina ne želi stalno ostati v Sloveniji - za mednarodno zaščito pa lahko zaprosijo le v eni državi - večina Slovenijo pred razrešitvijo vloge državo tudi zapusti. Na ministrstvu za zunanje zadeve pravijo, da je bilo lani 216 od 385 prejetih vlog. Kot izpostavljajo si večina želi predvsem v države zahodne in severne Evrope.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 12:10 30. April 2015.

    zakaj jih SLO nebi sprejela'. Predlagam JJ za koordinatorja. On je veliki humanist in ima zelo rad muslimane ter rome.

  • Naj jih sprejemajo tisti 3je ki imajo v EU najnižjo brezposelnost. Vse drugo je pesek v oči.

  • d
    17:20 29. April 2015.

    naj si begunce v rit utakne, ce si jih hoce, v sloveniji jih ne potrebujemo. Prvo poskrbet za lasten narod …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.