Svet
5 ogledov

Juncker napovedal kvote za razporeditev beguncev po EU

razno 01.04.14. Grska obalna straza, grcija, migranti z afrike, foto: reuters Reuters
Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je evropski parlament okaral, da so ukrepi za preprečitev nadaljnih brodolomskih tragedij, bistveno premili. Zavzel se je tudi za vzpostavitev kvot za razporeditev beguncev med državami članicami Evropske unije.

Odzive in ukrepe na tragedijo, ko je pri prečkanju Mediteranskega morja prejšnji teden umrlo okoli 800 ljudi, je predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker označil za ne dovolj dobre. Povedal je še, da je bila ukinitev morske operacije Mare Nostrum, kjer so pregledovali morje in reševali migrante, "resna napaka, ki je povzročila izgubo življenja mnogih". Po mnenju Junckerja bi morala zdajšnjo operacijo Triton, ki je veliko manj obsežna, dodatno sofinancirati tudi Unija.

Vzpostavili bi kvote

Tudi priseljencem, ki se prek morja povečini najprej zatečejo v Italijo, pa bi morale vse države Unije ponuditi zatoščišče. Juncker je tako napovedal, da bo Komisija predlagala sistem kvot za razporeditev beguncev med članice. S tem predlogom naj bi zagotovili solidarnost vseh članic.

Število migrantov v Evropo se je zaradi vojne in nestabilnih razmer na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki v zadnjem letu sicer močno povečalo. Tudi v Sloveniji so lani zabeležili 40 odstotkov več prošenj za dodelitev mednarodne zaščite - skupno je bilo lani vseh 385. A ker večina ne želi stalno ostati v Sloveniji - za mednarodno zaščito pa lahko zaprosijo le v eni državi - večina Slovenijo pred razrešitvijo vloge državo tudi zapusti. Na ministrstvu za zunanje zadeve pravijo, da je bilo lani 216 od 385 prejetih vlog. Kot izpostavljajo si večina želi predvsem v države zahodne in severne Evrope.

Komentarjev 7
  • dragec 12:10 30.april 2015.

    zakaj jih SLO nebi sprejela'. Predlagam JJ za koordinatorja. On je veliki humanist in ima zelo rad muslimane ter rome.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:59 29.april 2015.

    Naj jih sprejemajo tisti 3je ki imajo v EU najnižjo brezposelnost. Vse drugo je pesek v oči.

  • d 17:20 29.april 2015.

    naj si begunce v rit utakne, ce si jih hoce, v sloveniji jih ne potrebujemo. Prvo poskrbet za lasten narod potem pa lahko tud za kaksnega outsajderja ... je se dovolj ljudi za nafutrat pri nas