Kaj bi brez vode?

Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, ZDA, New York Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, Pariz Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, Pariz Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, Pariz Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, Pariz Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, Pariz Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, Pariz Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, Pariz Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, Nemčija, Ren Foto: Žurnal24 vro%C4%8Dina, visoke temperature, Nem%C4%8Dija, Ren Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, ZDA, New York Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, ZDA, New York Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, ZDA, New York Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, ZDA, New York Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, ZDA, New York Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, ZDA, New York Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, ZDA, New York Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, ZDA, New York Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, mehika, poplave Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, mehika, poplave Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, mehika, poplave Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, mehika, poplave Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, mehika, poplave Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, mehika, poplave Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, mehika, poplave Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, mehika, poplave Foto: Žurnal24 vročina, visoke temperature, mehika, poplave
ZDA in Evropo je zajel vročinski val. V New Yorku so se temperature dvignile na 40 stopinj Celzija. Na drugi strani, v Mehiki, pa se soočajo s poplavami. Več v fotogaleriji.
Oglej si celoten članek

Rekordno visoke temperature, ki jih je prinesel vročinski val na severovzhodu ZDA, naj bi se po napovedih vremenoslovcev le nekoliko znižale, vendar pa je pričakovati večjo vlažnost zraka.

O visokih temperaturah poročajo tudi iz evropskih držav. V Nemčiji se je zaradi vročine kritično znižala gladine reke Ren.

Namesto vročine pa se Mehičani ukvarjajo z naraslimi vodami, ki jih povzroča večdnevno deževje. Na severu Mehike so morali zaradi poplav zapreti mejo med ZDA in Mehiko. Poškodovanih je več kot 40 tisoč domov.

Fotografije vročinskega vala v ZDA in Evropi ter poplav v Mehiki si oglejte v galeriji.
Po napovedih naj bi se temperature v povprečju znižale za približno pet stopinj Celzija, vendar pa bo visoka vlažnost občutek vročine ohranila na enaki ravni kot v minulih dneh, ko so izmerili okoli 40 stopinj Celzija.


Približno 40 stopinj Celzija čez dan sicer pomeni tudi, da se na določenih cestah in mostovih rahlja asfalt, električna omrežja so prenapeta.

Zato je glede na zastarelost opreme ponekod pravi čudež, da ni prišlo do večjih izpadov elektrike.

Prav tako so pregrete vodovodne cevi, zato se voda ogreje na temperaturo, primerno jutranji kavi, medtem ko je na hladno vodo iz pip potrebno počakati nekaj minut.

Prebivalci se z vročino borijo po najboljših močeh, v teh dneh pa je najboljša rešitev zaprt klimatizirani prostor.

Vročinski val je doslej v torek in sredo že zahteval dve smrtni žrtvi, in sicer je v Pensilvaniji umrla neka ženska, v Marylandu pa moški.

Oba sta umrla zaradi izpostavljenosti vročini. V bolnišnico so v sredo sprejeli tudi štiri kadete mornariške šole v Annapolisu, ki so komajda preživeli jutranjo telovadbo.

Plaže so zato prepolne, saj je temperatura na primer na newyorški obali v povprečju za pet stopinj Celzija nižja kot v samem mestu, kjer so javna kopališča nabito polna. Mesto New York je odprlo najmanj 400 hladilnih centrov, kjer lahko revni prebivalci preživijo to obdobje najhujše vročine.

Spet drugi se poskušajo znajti z odpiranjem uličnih hidrantov. Po zadnjih podatkih je v sredo v mestu brez elektrike ostalo le 6000 od 3,2 milijona odjemalcev.


Nacionalna vremenska služba napoveduje, da se bo vročina z visoko vlažnostjo zraka nadaljevala vsaj do sredine julija. Temperature pa naj bi se gibale pri znosnejših 32 stopinjah Celzija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.