Svet
2 ogledov

Kaj bi brez vode?

vročina, visoke temperature, ZDA, New York
1/27
Žurnal24 main
ZDA in Evropo je zajel vročinski val. V New Yorku so se temperature dvignile na 40 stopinj Celzija. Na drugi strani, v Mehiki, pa se soočajo s poplavami. Več v fotogaleriji.

Rekordno visoke temperature, ki jih je prinesel vročinski val na severovzhodu ZDA, naj bi se po napovedih vremenoslovcev le nekoliko znižale, vendar pa je pričakovati večjo vlažnost zraka.

O visokih temperaturah poročajo tudi iz evropskih držav. V Nemčiji se je zaradi vročine kritično znižala gladine reke Ren.

Namesto vročine pa se Mehičani ukvarjajo z naraslimi vodami, ki jih povzroča večdnevno deževje. Na severu Mehike so morali zaradi poplav zapreti mejo med ZDA in Mehiko. Poškodovanih je več kot 40 tisoč domov.

Fotografije vročinskega vala v ZDA in Evropi ter poplav v Mehiki si oglejte v galeriji.
Po napovedih naj bi se temperature v povprečju znižale za približno pet stopinj Celzija, vendar pa bo visoka vlažnost občutek vročine ohranila na enaki ravni kot v minulih dneh, ko so izmerili okoli 40 stopinj Celzija.


Približno 40 stopinj Celzija čez dan sicer pomeni tudi, da se na določenih cestah in mostovih rahlja asfalt, električna omrežja so prenapeta.

Zato je glede na zastarelost opreme ponekod pravi čudež, da ni prišlo do večjih izpadov elektrike.

Prav tako so pregrete vodovodne cevi, zato se voda ogreje na temperaturo, primerno jutranji kavi, medtem ko je na hladno vodo iz pip potrebno počakati nekaj minut.

Prebivalci se z vročino borijo po najboljših močeh, v teh dneh pa je najboljša rešitev zaprt klimatizirani prostor.

Vročinski val je doslej v torek in sredo že zahteval dve smrtni žrtvi, in sicer je v Pensilvaniji umrla neka ženska, v Marylandu pa moški.

Oba sta umrla zaradi izpostavljenosti vročini. V bolnišnico so v sredo sprejeli tudi štiri kadete mornariške šole v Annapolisu, ki so komajda preživeli jutranjo telovadbo.

Plaže so zato prepolne, saj je temperatura na primer na newyorški obali v povprečju za pet stopinj Celzija nižja kot v samem mestu, kjer so javna kopališča nabito polna. Mesto New York je odprlo najmanj 400 hladilnih centrov, kjer lahko revni prebivalci preživijo to obdobje najhujše vročine.

Spet drugi se poskušajo znajti z odpiranjem uličnih hidrantov. Po zadnjih podatkih je v sredo v mestu brez elektrike ostalo le 6000 od 3,2 milijona odjemalcev.


Nacionalna vremenska služba napoveduje, da se bo vročina z visoko vlažnostjo zraka nadaljevala vsaj do sredine julija. Temperature pa naj bi se gibale pri znosnejših 32 stopinjah Celzija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.