Kaj se v resnici dogaja v sirski Raki?

Foto: Profimedia Raka, Sirija
Dve različni zgodbi, ki prihajata iz sirske Rake ...
Oglej si celoten članek

Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto po padcu prestolnice in zadnjega oporišča skrajne skupine Islamska država (IS) v Siriji, mesta Raka, dejal, da se bliža konec samooklicanega islamskega kalifata in začetek tranzicije v trajni mir. Rusija medtem ZDA in njene zaveznice obtožuje, da so Rako "zravnale s tlemi".

Kaj je res?

Kot je zagotovil Trump, bodo ZDA in njeni zavezniki podpirali diplomatska pogajanja, s katerimi želijo prekiniti nasilje, omogočiti vrnitev beguncev in začeti politično tranzicijo, ki bo spoštovala voljo sirskih državljanov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegova deklaracija prihaja štiri dni po dokončnem zavzetju sirske Rake s strani kurdsko-arabskega zavezništva.

Rusi usodo Rake medtem primerjajo z usodo nemškega Dresdna, ki je bilo po koncu druge svetovne vojne popolnoma uničeno.

Po ruskih navedbah zahodne države zdaj v Raki s humanitarno pomočjo poskušajo prekriti stopnjo uničenja. Rusija naj bi tja že večkrat skušala poslati humanitarno pomoč, a je naletela na neodobravanje Zahoda, so sporočili s pristojnega ministrstva.

S humanitarno pomočjo naj bi sedaj želeli prekriti posledice "barbarskega bombardiranja", ki je pod sabo pokopalo na tisoče nedolžnih civilistov, so prepričani v Moskvi.

Rusija v Siriji izvaja letalske napade od leta 2015, ko je stopila v bran sirskemu predsedniku Bašarju al Assadu. Po navedbah organizacij za varstvo človekovih pravic so napadi zahtevali več civilnih žrtev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:31 25. Oktober 2017.

    Tam so že SAA enote skupaj z Rusi odkrile, da isis in kurdi sodelujejo z ZDA v eksploataciji in odtujevanju …

  • 19:57 22. Oktober 2017.

    To pa je vojaška zmaga. Zravnati mesto s popolnim zrušenjem. A, je to veličastna zmaga. Kdo je pa začel sranje …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.