Svet
6122 ogledov

Kaj se v resnici dogaja v sirski Raki?

Raka, Sirija
Dve različni zgodbi, ki prihajata iz sirske Rake ...

Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto po padcu prestolnice in zadnjega oporišča skrajne skupine Islamska država (IS) v Siriji, mesta Raka, dejal, da se bliža konec samooklicanega islamskega kalifata in začetek tranzicije v trajni mir. Rusija medtem ZDA in njene zaveznice obtožuje, da so Rako "zravnale s tlemi".

Kaj je res?

Kot je zagotovil Trump, bodo ZDA in njeni zavezniki podpirali diplomatska pogajanja, s katerimi želijo prekiniti nasilje, omogočiti vrnitev beguncev in začeti politično tranzicijo, ki bo spoštovala voljo sirskih državljanov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegova deklaracija prihaja štiri dni po dokončnem zavzetju sirske Rake s strani kurdsko-arabskega zavezništva.

Rusi usodo Rake medtem primerjajo z usodo nemškega Dresdna, ki je bilo po koncu druge svetovne vojne popolnoma uničeno.

Po ruskih navedbah zahodne države zdaj v Raki s humanitarno pomočjo poskušajo prekriti stopnjo uničenja. Rusija naj bi tja že večkrat skušala poslati humanitarno pomoč, a je naletela na neodobravanje Zahoda, so sporočili s pristojnega ministrstva.

S humanitarno pomočjo naj bi sedaj želeli prekriti posledice "barbarskega bombardiranja", ki je pod sabo pokopalo na tisoče nedolžnih civilistov, so prepričani v Moskvi.

Rusija v Siriji izvaja letalske napade od leta 2015, ko je stopila v bran sirskemu predsedniku Bašarju al Assadu. Po navedbah organizacij za varstvo človekovih pravic so napadi zahtevali več civilnih žrtev.

Komentarjev 2
  • jozicamurn 10:31 25.oktober 2017.

    Tam so že SAA enote skupaj z Rusi odkrile, da isis in kurdi sodelujejo z ZDA v eksploataciji in odtujevanju zemlje za svoje interese. ZDA so skupaj s svojimi Savdijci in židi glavni krivci za takšne teroristične igrice in nedolžne ...prikaži več žrtve. Toliko v vednost.

  • borut54 19:57 22.oktober 2017.

    To pa je vojaška zmaga. Zravnati mesto s popolnim zrušenjem. A, je to veličastna zmaga. Kdo je pa začel sranje v Siriji. Velesila, ki je hotela se dokopati do nafte. Oziroma bolje povedano, finančne beznice.