Kaj se zgodi, ko plavalec poleg vas lula v morju?

Foto: Profimedia
Tudi vi lulate v morje, kajne? V kolikšni meri je to grdo, morda celo škodljivo do drugih kopalcev? Znanost odgovarja ...
Oglej si celoten članek

Pri American Chemistry Society so odgovorili na vprašanje, kako "hudo" onesnažimo okolico, če opravimo malo potrebo v morju.

Na kratko: čisto v redu je. 

Človeški seč, s katerim se telo čisti nezaželenih kemičnih sestavin, je 95-odstotno sestavljen iz vode. Poleg tega vsebuje še natrijeve in kloridne ione. Morje na drugi strani je v povprečju 96-odstotno sestavljeno iz vode, ima pa veliko višje koncentracije kloridov in natrija. V urinu je sicer nekaj več kalija, prisotna je seveda tudi sečnina. A slednja je v tako majhnih koncentracijah, da bi bila še vedno le v neznatni koncentraciji, četudi bi vse človeštvo naenkrat opravilo malo potrebo v ocean. 

Seč zdravih oseb je sterilen, pravijo strokovnjaki, zato z njim v naravo ne oddajamo dodatnih bakterij. V resnici urin v nekaj minutah v vodi povsem razvodeni in ni o njem nobenega sledu več. 

Kaj pa bazeni?

Človek v povprečju odda med 0,2 in 0,5 litra urina naenkrat. Na drugi strani nekateri morski sesalci dnevno proizvedejo tudi po 900 in več litrov urina. Oddajanje urina v naravi s strani živih bitij je nekaj običajnega in deluje blagodejno na rast ostalih organizmov, saj nitrati delujejo kot gnojilo.

Nekaj drugega je lahko uriniranje v majhnih zaprtih prostorih, kot so bazeni. A tudi zanje strokovnjaki mirijo, da nekaj urina v vodi ne more ogrožati zdravja kopalcev, nenazadnje večina profesionalnih kopalcev priznava, da se pogosto olajšajo kar v bazen. K sreči pa stranišča v bazenskih kompleksih nikoli niso daleč. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:50 9. September 2017.

    V nekaterih termah (ali vseh) v Sloveniji posamezniki presedijo ali ležijo na masažnih delih bazenov po več ur skupaj in …

  • 21:40 3. September 2017.

    Ni fajn, da javno objavljate, da uriniranje v bazenu ni glih nevarno. S tem ljudi spodbujate k temu, za kar …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.