Svet
38259 ogledov

Kaj se zgodi, ko plavalec poleg vas lula v morju?

Kopanje
Tudi vi lulate v morje, kajne? V kolikšni meri je to grdo, morda celo škodljivo do drugih kopalcev? Znanost odgovarja ...

Pri American Chemistry Society so odgovorili na vprašanje, kako "hudo" onesnažimo okolico, če opravimo malo potrebo v morju.

Na kratko: čisto v redu je. 

Človeški seč, s katerim se telo čisti nezaželenih kemičnih sestavin, je 95-odstotno sestavljen iz vode. Poleg tega vsebuje še natrijeve in kloridne ione. Morje na drugi strani je v povprečju 96-odstotno sestavljeno iz vode, ima pa veliko višje koncentracije kloridov in natrija. V urinu je sicer nekaj več kalija, prisotna je seveda tudi sečnina. A slednja je v tako majhnih koncentracijah, da bi bila še vedno le v neznatni koncentraciji, četudi bi vse človeštvo naenkrat opravilo malo potrebo v ocean. 

Seč zdravih oseb je sterilen, pravijo strokovnjaki, zato z njim v naravo ne oddajamo dodatnih bakterij. V resnici urin v nekaj minutah v vodi povsem razvodeni in ni o njem nobenega sledu več. 

Kaj pa bazeni?

Človek v povprečju odda med 0,2 in 0,5 litra urina naenkrat. Na drugi strani nekateri morski sesalci dnevno proizvedejo tudi po 900 in več litrov urina. Oddajanje urina v naravi s strani živih bitij je nekaj običajnega in deluje blagodejno na rast ostalih organizmov, saj nitrati delujejo kot gnojilo.

Nekaj drugega je lahko uriniranje v majhnih zaprtih prostorih, kot so bazeni. A tudi zanje strokovnjaki mirijo, da nekaj urina v vodi ne more ogrožati zdravja kopalcev, nenazadnje večina profesionalnih kopalcev priznava, da se pogosto olajšajo kar v bazen. K sreči pa stranišča v bazenskih kompleksih nikoli niso daleč. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 09:50 09.september 2017.

    V nekaterih termah (ali vseh) v Sloveniji posamezniki presedijo ali ležijo na masažnih delih bazenov po več ur skupaj in ne mi reči,da ne lulajo !

  • Onlytime 21:40 03.september 2017.

    Ni fajn, da javno objavljate, da uriniranje v bazenu ni glih nevarno. S tem ljudi spodbujate k temu, za kar se kopališča borijo, da se ne bi dogajalo. Zelo nepotreben podatek za javnost.